Kenniscafé 'Onderzoek en innovaties' bij Pieter van Foreest

Op 8 april vond de eerste editie van het Kenniscafé/symposium ‘Onderzoeken en innovaties bij Pieter van Foreest’ plaats in Het Trefpunt van De Bieslandhof. Dé manier voor collega’s en UNC-ZH-leden om kennis te maken met verschillende onderzoeken bij Pieter van Foreest en innovaties die worden getest of die in de toekomst op de markt zullen komen.

Zelf kennismaken met innovaties

Een interessant kenniscafé annex symposium met een mooie verdeling tussen luisteren naar presentaties en zelf kennis maken met verschillende innovaties. Zo kon je dansen met robot Lea, kon je zelf ervaren hoe het is om met een exoskelet te werken en kon je kennismaken met een tandenpoets systeem waarmee je binnen 30 seconden klaar bent met tandenpoetsen. Deze en nog veel meer innovaties werden zeer enthousiast ontvangen door de aanwezigen.

Presentaties en het bezoeken van stands

Tussen het bezoeken van de stands door werden presentaties gegeven over uiteenlopende onderwerpen. Allereerst vertelden medewerkers van Weidevogelhof het een en ander over hun ervaringen met Sensara. Met behulp van bewegingssensoren signaleert en alarmeert Sensara. Vier alarmen zijn hierbij van belang: val detectie, verlaat de kamer, uit bed detectie en te lang in de badkamer. Doordat Sensara de cliënt in de gaten houdt, heeft de zorgmedewerker veel meer rust. Als tweede vertelde psycholoog Nathalie van Ruijven aan de hand van een casus meer over haar onderzoek naar seksualiteit en intimiteit. Vervolgens was het de beurt aan Boudewijn Wisse (van het bedrijf Laevo) om iets te vertellen over het exoskelet en als laatste presenteerde Lana Klok haar afstudeeronderzoek naar inzicht krijgen in de wensen en behoeften van ouderen, om zo de kwaliteit van leven te vergroten.

Al met al was het een zeer geslaagd symposium vol interessante en aansprekende onderwerpen. Uit de vele vragen bleek wel dat iedereen graag meer te weten wilde komen over de onderwerpen en daarnaast was iedereen bereid om mee te denken en werden er goede suggesties gedaan. Het was een gezellige en geslaagde middag die zeker voor herhaling vatbaar is!