Promotie Michelle Kromhout: Cafeïne en dementie

Michelle Kromhout promoveerde 18 mei 2021 op haar onderzoek naar het effect van cafeïne op probleemgedrag bij mensen met dementie.


Dementie leidt tot vele veranderingen. Een van de belangrijkste voor de kwaliteit van leven is verandering in gedrag. Vele aspecten spelen daarin een rol, zoals prikkels uit te omgeving en pijn, maar wellicht ook prikkels vanuit wat we eten en drinken.

Cafeïne is een van de meest gebruikte 'psycho-actieve' stoffen en daarom is het jammer dat we zo weinig weten over de invloed van cafeïne op mensen met dementie. In verschillende studies laat Michelle Kromhout zien dat een kopje koffie geen eenduidig effect heeft, maar dat meer of minder cafeïne wel degelijk invloed kan hebben op gedrag.

Haar advies na deze studies is: vergeet bij de analyse van 'probleemgedrag' en het opstellen van een behandelplan ook zeker cafeïne niet. Het cafeïnegebruik is een makkelijk te beïnvloeden factor. Wat doet een kopje koffie meer of minder? Zie of het gedrag positief verandert en of je de kwaliteit van leven van iemand met dementie zo kan verbeteren.Lees hier het proefschrift Caffeine: A cup of care?

Factsheet Cafeïne en dementie


Animatie Cafeïne en dementie