Pijn herkennen bij dementie - gratis e-training beschikbaar

Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Onderzoekers hebben daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC15-observatieschaal. In een gratis e-training leren  verzorgenden en verpleegkundigen om vijftien signalen van pijn te herkennen en de PAIC15 te gebruiken. De e-training is te vinden op www.paic15.com.

Hoe weet je of mensen met vergevorderde dementie pijn hebben? Onderzoekers hebben daarvoor een nieuw hulpmiddel ontwikkeld: de PAIC15-observatieschaal. In een gratis e-training leren  verzorgenden en verpleegkundigen om vijftien signalen van pijn te herkennen en de PAIC15 te gebruiken. De e-training is te vinden op www.paic15.com.

Mensen met dementie kunnen vaak zelf niet meer aangeven dat ze pijn hebben of waar het precies pijn doet. De PAIC 15 helpt verzorgenden en verpleegkundigen om alert te zijn op tekenen van pijn. PAIC staat voor Pain in Impaired Cognition. Dat betekent: pijn bij een cognitieve stoornis. Het observatie-instrument bevat vijftien signalen van pijn, onderverdeeld in drie categorieën: gezichtsuitdrukkingen, lichaamsbewegingen en stemgeluiden. 

Pijnsignalen herkennen

De e-training leert gebruikers van de PAIC 15 hoe de verschillende pijnsignalen eruit kunnen zien. Daarvoor zijn video-opnamen gemaakt met acteurs. 

Samenwerking

De PAIC 15 is ontwikkeld door een Europees onderzoeksteam, waaronder onderzoekers van het Universitair Netwerk voor de Care sector ZH (UNC-ZH) en het Universitair Netwerk Ouderenzorg UMCG (UNO-UMCG). Dit zijn samenwerkingsverbanden vanuit een academisch ziekenhuis met ouderenzorgorganisaties in Noord- en Oost-Nederland en Zuid-Holland. De e-training komt voort uit een samenwerking tussen het UNC-ZH en het UNO-UMCG.

Handvatten voor implementatie

Op dit moment loopt er een implementatieonderzoek voor PAIC 15. Doel daarvan is om verpleeghuizen te ondersteunen bij de invoering van dit pijn-observatie-instrument. Naar verwachting leiden de uitkomsten van dit onderzoek begin 2020 tot praktische implementatiehandvatten. 

Start de online training Pijn herkennen bij dementie

PAIC Tool - Scorelijst Pijn herkennen bij dementie