Namaste Train-de-trainer cursus

Afgelopen juni was de eerste Namaste Train-de-trainer cursus in 2021. De cursus is gericht op het trainen van zorgprofessionals om collega's te inspireren, motiveren en begeleiden om met het Namaste Familieprogramma aan de slag te gaan.

Het Namaste Familieprogramma is een zorgprogramma voor verpleeghuisbewoners met gevorderde dementie en richt zich op het verbeteren van hun kwaliteit van leven door betekenisvolle activiteiten aan te bieden als middel om contact te maken. Meer informatie over het Namaste Familieprogramma: Namaste Familieprogramma toolkit.

In de Train-de-trainer cursus komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals de effecten en meerwaarde van het programma, het onderscheid van het programma ten opzichte van reguliere activiteiten, hoe je een Namaste-sessie geeft en ideeën en praktische tips over het type activiteiten en het betrekken van familieleden en vrijwilligers. De cursus is verspreid over twee bijeenkomsten en een terugkomdag.

Tijdens de eerste bijeenkomst werd al snel duidelijk hoe leuk het is om een cursus te volgen met anderen die ook op zoek zijn naar manieren om bewuster betekenisvol contact te leggen met mensen met gevorderde dementie. De groep bestond uit 10 deelnemers met diverse professionele achtergronden, waaronder zelfs iemand uit het buitenland. De ene had al nagedacht over de implementatie van het programma binnen de eigen organisatie, terwijl de ander nog meer oriënterend bezig was.

Tijdens de tweede bijeenkomst werd het enthousiasme goed zichtbaar. Hierbij was te merken dat de informatie uit de eerste bijeenkomst al in het achterhoofd werd meegenomen, en zelfs in één geval al kleinschalig werd toegepast. Hierdoor ontstond al snel het initiatief voor het vormen van koppels om elkaar na afloop van de cursus ook nog op de hoogte te kunnen houden en om een online groep te vormen. In september organiseren we een terugkomdag om kennis en ervaringen van de deelnemers uit te wisselen.

Dit jaar kunnen we de Namaste Train-de-trainer cursus 2x gratis aanbieden door een subsidie van ZonMw (70-73305-98-1514). In september zal de cursus weer gegeven worden. Opgeven kan via namaste@lumc.nl.

'Ik heb een goed beeld gekregen van wat een Namaste-sessie inhoudt en van de belangrijkste achtergrondliteratuur. En ik vond het erg leuk om samen na te denken over de soorten activiteiten die je zou kunnen ondernemen met mensen met (gevorderde) dementie.'
- Deelnemer van de cursus, juni 2021