Kenniscafé Zonlicht en vitamine D

Met een kenniscafé delen we laagdrempelig kennis - samen met de lidorganisaties en onderzoekers. Op woensdag 15 juni 2022 organiseerde WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland (UNC-ZH) een kenniscafé over Zonlicht en vitamine D: wat hebben we ermee?

Het kenniscafé vond plaats op locatie WZH Het Anker waar alles tot in de puntjes verzorgd was. De bijeenkomst startte met een mooie opening van Gerda, de locatiemanager. Een mooie kans om genodigden nog wat extra informatie mee te geven over het belang van de werkwijze van de wetenschappelijke onderzoekscommissie (WOC) binnen WZH.

Bistra Veleva is onlangs gepromoveerd op het onderzoek naar vitamine D, ultraviolet licht en het welbevinden van ouderen. Tijdens het kenniscafé heeft Bistra ons volledig meegenomen in de motivatie om naast haar werk als specialist ouderengeneeskunde ook onderzoek te doen. Zo liep ze vroeger al helemaal warm voor vakken als scheikunde en natuurkunde en heeft zij het als zeer waardevol gezien om onderzoek en haar werk als SO op deze manier te combineren. Uiteraard heeft ze haar onderzoek en de uitkomsten toegelicht en is ze in gesprek gegaan met het publiek.

Het kenniscafé werd vooral bezocht door zorgmedewerkers. Volgens Bistra een mooie kans om met hen in discussie te gaan over de uitkomsten van het onderzoek. Er werden veel verdiepende vragen gesteld zoals:

  • Waarom zou je niet op jongere leeftijd al extra vitamine D geven?
  • Is er rekening gehouden met de verschillende huidtypes?
  • Kan een teveel aan vitamine D schadelijk zijn voor de nieren en lever?
  • Welf effect heeft vitamine D op de bloeddruk?
  • Wat is het gezondheidseffect van meer naar buiten gaan?

Aan de hand van twee vragen gingen deelnemers met elkaar in gesprek. Praktische vertalingen kwamen naar voren, zo zei een thuiszorgmedewerker:

"Naar aanleiding van dit onderzoek zou ik GVO (voorlichting) geven aan cliënten en naasten over het belang van naar buiten gaan."

De middag werd afgesloten door Eveline Korving, coördinator Kennis & Communicatie van het UNC-ZH. Zij kreeg de kans om bistra te feliciteren en om meer te vertellen over het academische netwerk.Foto's: Jurriaan Brobbel