Hart voor de ouderenzorg

Isa van Andel is geneeskundestudent aan Universiteit Leiden met een voorliefde voor de ouderenzorg. Op de middelbare school ging ze met haar moeder mee die vrijwilliger is op een gesloten PG-afdeling. Daar is de liefde voor het vak ontstaan. Zelf noemt ze ouderengeneeskunde het meest interessant, omdat het nu zo hard nodig is door de vergrijzing. In de eerste jaren van haar opleiding heeft ze al veel leuke en interessante mensen ontmoet binnen de ouderenzorg.

Tijdens haar studie moest Isa een minor kiezen, één van de weinige mogelijkheden om zich te oriënteren op ouderengeneeskunde. Zo koos ze ervoor om haar eigen minor samen te stellen: How should elderly care best be organized. Dit deed ze in samenwerking met Wilco Achterberg (UNC-ZH) en Monica van Eijk (LUMC). Door de minor zelf te organiseren was ze de enige die deze minor volgde en kon ze volop gebruikmaken van persoonlijke begeleiding en haar eigen invulling geven aan wat ze wilde leren.

Isa heeft tijdens haar minor gebruik kunnen maken van de kennis die te vinden is op de UNC-ZH website. Een mooie bron aan informatie. Zo heeft ze verschillende webinars gekeken als achtergrondinformatie voor haar afsluitende essay en presentatie. Het onderwerp waar ze voor heeft gekozen: hoe we de SEH-bezoeken voor ouderen kunnen voorkomen. Hierbij kwam vooral de webinar van Monica goed van pas. 'De informatie was leuk en interessant, vooral de discussies die plaatsvonden in de webinar waren leerzaam,' aldus Isa.

Isa gaat binnenkort aan haar coschappen beginnen, maar twijfelt nog of ze in het ziekenhuis of op de PG-afdeling wil werken. Wat ze wel zeker weet is dat mensen met dementie en de kwaliteit van leven van deze mensen voor haar altijd een speciale interesse zullen blijven.