Eindejaar, tijd voor reflectie: Coronakennis toepassen

Beste collega’s,

Het is een goed gebruik om ieder jaar, als de dagen het kortst zijn, terug te kijken. We doen dat nu heel anders dan andere jaren; het lijkt alsof de thema’s die nu boven komen veel heftiger zijn dan vroeger. Velen van ons, zorgprofessionals, zijn persoonlijk getroffen door COVID-19, en velen zijn ook nog niet helemaal hersteld. Daarnaast hebben we gezien wat een verschrikkelijke impact deze pandemie heeft gehad op de mensen waarvoor wij het doen: onze bewoners, cliënten, en hun naasten. Ik kijk met zeer veel bewondering naar hoe jullie het volhouden - zorgen met hindernissen - en hoe jullie ook weer meedoen aan de kernactiviteiten van ons netwerk: kennis maken, kennis delen, en kennis toepassen. 

Kennis maken gebeurt iedere dag. Bij de DANTON studie, bij de studie Pijn bij Afasie en al die andere studies rondom onze thema’s: geriatrische revalidatie, kwaliteit van leven bij dementie en kwaliteit van sterven bij dementie. Maar natuurlijk ook bij onze COVID-19 gerelateerde studies, zoals de crisisteams notulen, panelgesprekken COVID-19, kwaliteit van sterven tijdens COVID-19 en geriatrische revalidatie na COVID-19. Kennis delen zagen we sinds 1 oktober heel goed tijdens onze ‘jubileumreis’- de webinars die we met zijn allen hebben gemaakt om ons 15-jarig jubileum coronaproof te vieren.

Kennis toepassen doen we gelukkig ook steeds meer, iedere dag, rondom de gewone zorg voor onze bewoners. We staan nu echter voor een hele nieuwe, maar zeer dringende vraag over kennis toepassen. Gaan wij onszelf laten vaccineren tegen COVID-19? Het afgelopen jaar is er over de hele wereld ontzettend hard gewerkt aan de bestrijding van deze pandemie, een bedreiging van onze gezondheid en maatschappij, die zijn weerga niet kent. Ik ben ontzettend verrast en trots hoe snel wij zelf als UNC-ZH konden schakelen in ons onderzoek, en hoe flexibel iedereen hier in was. Ik kijk met nog meer waardering naar de wetenschappers die hebben gewerkt aan de vaccinontwikkeling.

Het is nog nooit zo snel gedaan, maar ook nog nooit zo goed. Bijna dagelijks komen de wetenschappelijke verslagen van de resultaten van de verschillende fases van de onderzoeken beschikbaar, en is er ook nog nooit zoveel ruimte geweest voor vragen en discussie. De wetenschap is in een nieuwe versnelling gekomen, en wetenschappers kunnen dat aan - er wordt harder gewerkt, meer uren per dag, meer dagen per week, en met meer mensen dan ooit tevoren. De vaccins die binnenkort zullen worden geregistreerd zijn dan ook zeker goed en veilig.

En ik hoop dat u zich zult laten overtuigen door al die wetenschappers, die zich het afgelopen jaar, net als u, het vuur uit de schoenen hebben gelopen om goed werk te doen. Aan de andere kant kunt u zich ook laten overtuigen om te gaan twijfelen, omdat er mensen zijn die zeggen dat het ‘best gevaarlijk’ kan zijn. Als wetenschapper zie ik hoe zorgvuldig de ontwikkeling van vaccins wordt opgebouwd en getest. En vaccineren is nodig om onze bewoners en collega’s niet langer dan nodig te laten lijden.

Naast deze boodschap uit het hart, wil ik u ook vanuit het hart een goed en gezond 2021 wensen. Waarin ruimte is voor kennis ontwikkelen, delen en toepassen en hopelijk elkaar weer ontmoeten. Ik kijk ernaar uit.


Wilco Achterberg