Nieuwsberichten

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van het UNC-ZH? Meldt u zich hier aan voor de nieuwsbrief. Uw gegevens worden alleen gebruikt voor het toesturen van de nieuwsbrief.

ACTUEEL

Corona en de verpleeghuiszorg

Continue updates - Er komt veel informatie op ieder af. Wij filteren de informatie die op verpleeghuizen, ouderen en corona van toepassing zijn. 


Blog: Hittegolf? Laten we op elkaar letten!

19-07-2022 De opwarming van de aarde zorgt voor meer en langere hittegolven. Ouderen en mensen met een chronische ziekte zijn hier bovengemiddeld gevoelig voor. Dat levert regelmatig gezondheidsproblemen op, die variëren van lichte klachten, tot ziekenhuisopname en overlijden.Nieuwe Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg

13-07-2022 De zes samenwerkende Academische Werkplaatsen Ouderenzorg (SANO) lanceren een Kennisagenda Langdurige Ouderenzorg. Met deze nieuwe kennisagenda beschikt de langdurige ouderenzorg over een kompas dat inzicht geeft in huidige kennistekorten en helpt bij prioritering van kennisontwikkeling.Hart voor de ouderenzorg

04-07-2022 Isa van Andel is geneeskundestudent aan Universiteit Leiden met een voorliefde voor de ouderenzorg. Op de middelbare school ging ze met haar moeder mee die vrijwilliger is op een gesloten PG-afdeling. Daar is de liefde voor het vak ontstaan.Dat deed ze thuis altijd graag

01-07-2022 Hoe behouden we betekenisvolle activiteiten bij overgang naar het verpleeghuis bij dementie? Betekenisvolle activiteiten kunnen de kwaliteit van leven, het gevoel van verbondenheid, eigenheid, en wie jij bent als persoon benadrukken en het gedrag van mensen met dementie begrijpen of probleemgedrag of onbegrepen gedrag voorkomen of verminderen.


UNC-ZH op het 26NKG

30-06-2022 Dit jaar vond het 26ste Nordic Congress of Gerontology plaats in Odense, Denemarken. Het UNC-ZH was aanwezig met drie verschillende symposia en vijf posterpresentaties.


Kenniscafé Zonlicht en vitamine D

28-06-2022 Met een kenniscafé delen we laagdrempelig kennis - samen met de lidorganisaties en onderzoekers. Op woensdag 15 juni 2022 organiseerde WoonZorgcentra Haaglanden en het Universitair Netwerk voor de Care sector Zuid-Holland een kenniscafé over Zonlicht en vitamine D: wat hebben we ermee?


Proactieve zorgplanning bij dementie

15-06-2022 Hoe praten we met mensen met dementie over hun toekomstige zorg? Een factsheet met praktische tips over proactieve zorgplanning bij dementie. Dankzij een mooie samenwerking binnen en buiten het LUMC in onderzoek hiernaar.


Verpleeghuisbewoners in de buitenlucht

31-05-2022 Wetenschappelijk onderzoek naar tuingebruik in de dagelijkse zorg van start. Buiten zijn is onlosmakelijk verbonden aan mooie herinneringen in onze levens en dit blijft net zo belangrijk wanneer mensen in het verpleeghuis wonen.


> Promotie Annelore van Dalen-Kok: Pain and its consequences in dementia

31-03-2022 Annelore van Dalen-Kok promoveerde op 31 maart 2022 op haar onderzoek naar de relatie tussen pijn, probleemgedrag en ADL-functioneren bij mensen met dementie.

Oog voor naasten en nabestaanden in tijden van COVID-19

22-03-2022 Tijdens de themagroepbijeenkomst Kwaliteit van leven van 17 februari presenteerde Marcella Tam, projectleider en onderzoeker bij het LUMC, de Oog voor Naasten Methodiek COVID-19.


Blog: Terug naar de praktijk

22-03-2022 'Nu weet ik hoe dat voelt. Het is fijn om nu weer tussen deze prachtige bikkels te mogen werken.' Afgelopen weken zette Wilco zich in op de GRZ-locatie van Topaz. Door een acuut probleem in artsenbezetting door corona, was zijn hulp hard nodig.Studenten op bezoek in het verpleeghuis

17-03-2022 Als je leert voor een beleids- of managementfunctie in de ouderenzorg, wil je natuurlijk ook de praktijk leren kennen. Lidorganisaties van het UNC-ZH bieden die mogelijkheid.


Blog: Kwaliteit van sterven bij dementie

10-02-2022 Wilco Achterberg vertelt over het belang van wetenschappelijk bewijs om relevante vragen in de langdurige zorg te beantwoorden. Daarbij haalt hij de promotie van Maartje Klapwijk aan, over een palliatieve zorgbenadering voor mensen met dementie in het verpleeghuis.


Promotie Anouk Kabboord: Comorbidity and outcomes in GR

03-02-2022 Anouk Kabboord promoveerde op 3 februari 2022 op haar onderzoek naar de rol van comorbiditeit in relatie tot geriatrische revalidatie uitkomsten bij patiënten opgenomen in de GRZ.


Promotie Maartje Klapwijk: Quality until we die

20-01-2022 Maartje Klapwijk promoveerde op 20 januari 2022 op haar onderzoek naar verschillende aspecten van kwaliteit van leven en kwaliteit van sterven voor mensen met gevorderde dementie in het verpleeghuis.RELOCARE vraagt aandacht voor verhuizingen in de verpleeghuizorg

11-01-2022 Een verhuizing is een ingrijpende gebeurtenis. Met name voor kwetsbare ouderen die in een verpleeghuis of woonzorgcentrum wonen heeft dit een grote invloed.
Overige nieuwsberichten en onze nieuwsbrieven vindt u in het menu rechts.


Achtergrondartikel

"Nederlandse academische netwerken ouderenzorg als internationaal voorbeeld" artikel in Tijdschrift voor Ouderengeneeskunde, augustus 2015.