Vaccinaties en preventie infecties

Als student Geneeskunde of Biomedische wetenschappen kom je tijdens je studie in aanraking met patiënten en die kunnen drager zijn van infectieziekten. Het is belangrijk dat je jezelf en anderen zo goed mogelijk beschermt.

Vaccinaties en controles

De hoofdregel bij de bescherming tegen infectierisico’s is dat je alleen toegang krijgt tot de kliniek als je een verklaring kunt overleggen van controles en vaccinaties m.b.t. TBC, MRSA en Hepatitis B. Voor de uitvoering van wetenschappelijk onderzoek waarbij gebruik gemaakt wordt van menselijk materiaal is een voldoende immunisatie tegen Hepatis B vereist. De verplichte controles en vaccinaties worden uitgevoerd door de Afdeling, Veiligheid, Gezondheid en Milieu van het LUMC.

Prikaccidenten

Prikaccidenten is de verzamelnaam voor alle incidenten, waarbij gezondheidwerkers besmet kunnen raken met Hepatitis B-virus en Hepatitis C-virus, en/of HIV-virus door bloedcontact. In geval van een prikaccident moet je onmiddellijk handelen.

Risico’s studieverblijf in het buitenland

Veel studenten lopen stage in een gebied met een verhoogd risico op infectieziekten zoals hepatitis B of HIV. Het is belangrijk dat je je goed voorbereid en op de hoogte bent van de speciale regels die zijn opgesteld voor studenten. Lees meer over de risico’s van een studieverblijf in het buitenland.

Persoonlijke hygiëne

Voor studenten gelden dezelfde regels als voor medewerkers in de kliniek of het laboratorium. Voor het werken in de kliniek en in laboratoria bestaan protocollen met betrekking tot (werk)kleding, sieraden, haar, nagels, piercings, etc. Het is verstandig deze te raadplegen voordat je de kliniek in gaat.