Selectie en plaatsing Geneeskunde

Ervaringen

Hoe beleven kandidaten de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden? Hieronder delen ze ervaringen en tips. 

Het was eng, maar stiekem ook best gaaf

Saimi wist al dat ze Geneeskunde wilde studeren en voelde zich tijdens de open dag erg thuis in Leiden. Daarom meldde ze zich aan voor de selectie. Voor de BMAT oefende ze en tijdens de toets moest ze het eerste kwartier even wennen. Maar toen besefte ze dat het eigenlijk net een soort Citotoets is. Lees de ervaringen van Saimi. 


Wie weet loop jij ook volgend jaar rond in het LUMC

Suzanne koos voor Leiden omdat ze een goed gevoel had bij de open dag en proefstudeerdag, zelfs al had ze mogelijk elders een betere kans in de selectie. Ze oefende voor de BMAT, vooral om te wennen aan het tempo waarin je moet werken. Tijdens de tweede ronde was ze erg vroeg en leerde ze alvast wat toekomstige studiegenootjes kennen. Lees de ervaringen van Suzanne. 


Begin op tijd met alles en trek iets warms aan naar de BMAT

Koen bezocht meerdere open dagen en proefstudeerdagen en voelde zich uiteindelijk het meest aangetrokken door Leiden. Door vooraf te oefenen wist hij wat hem te wachten stond voor de BMAT, al was het wel koud in de sporthal. De gesprekken oefende hij van tevoren met een geneeskundestudent. Lees de ervaringen van Koen. 


Het gaf een enorme kick dat ik door de BMAT heen was gekomen

Sanne twijfelde vanwege de BMAT, maar meldde zich toch aan voor Geneeskunde in Leiden omdat deze opleiding het beste bij haar past. Ze oefende veel, ging door naar de tweede ronde en wist in de gesprekken haar rangnummer flink omlaag te halen. Haar tip: ,meld je aan voor de Facebookgroep, maar bedenk wel dat alleen kandidaten met hoge scores hier hun score delen. Lees de ervaringen van Sanne. 


Blijf rustig, blijf jezelf

Indy meldde zich aan voor Geneeskunde in Leiden omdat hier onder andere geselecteerd wordt op vaardigheden. Het leukst vond ze de tweede ronde, omdat ze van de gesprekken zelf en de voorbereiding daarop het meeste geleerd heeft. Haar belangrijkste tips: bereid je goed voor en blijf jezelf. Lees de ervaringen van Indy.


Bij ronde 2 kon ik echt mezelf laten zien

Eline wilde al van kleins af aan dokter worden en koos voor Leiden vanwege de minor Practicum Musicae. De BMAT vond ze uiteindelijk best te doen: de tijd vloog voorbij omdat ze zo geconcentreerd bezig was. Lees de ervaringen van Eline. Ik heb online een aantal oefentoetsen gemaakt

Esther koos voor Leiden omdat het haar een knusse en gezellige stad leek en vanwege de reputatie van het LUMC. Ze deed dit jaar voor de tweede keer mee. De BMAT vond ze best pittig, de tweede ronde juist leuk. Lees de ervaringen van Esther.Door te oefenen leer je BMAT-vragen sneller te bantwoorden

Caroline meldde zich aan voor Geneeskunde in Leiden vanwege de manier van selecteren. Het sprak haar aan dat er gekeken wordt naar een combinatie van kennis, vaardigheden en motivatie, en niet zozeer naar wat voor extra activiteiten leerlingen allemaal doen op de middelbare school. Van tevoren verwachtte ze bij de BMAT in tijdsnood te komen, maar dat viel erg mee. Lees de ervaringen van Caroline. 


Als er een echte simulatiepatiënt tegenover je zit is het toch even spannend

Cassidy wilde al heel lang Geneeskunde studeren en het liefst in Leiden. Daarom meldde ze zich aan voor de decentrale selectie. De BMAT vond ze lastig, vooral het eerste deel. Ze raadt iedereen dan ook aan om goed te oefenen. Voor de tweede ronde bereidde ze zich goed voor, maar het was toch spannend om een gesprek te voeren met een simulatiepatiënt. Lees de ervaringen van Cassidy. 

   

De gesprekken waren een leuke ervaring  

David wist al dat hij Geneeskunde wilde gaan doen. Hij koos voor Leiden omdat hij het gevoel had dat hij goed door de selectieprocedure heen kon komen. Van tevoren was hij zenuwachtig voor de dag met gesprekken en opdrachten, maar uiteindelijk viel het allemaal wel mee. Zijn tip voor toekomstige kandidaten is om BMAT’s van vorige jaren te oefenen. Lees de ervaringen van David. 


Ik heb mezelf goed kunnen voorbereiden op de BMAT

Luca wilde altijd al Geneeskunde studeren en de BMAT sprak haar erg aan. Daarom meldde ze zich aan voor de decentrale selectie voor Geneeskunde in Leiden. Ze had van tevoren geen idee wat ze kon verwachten van de tweede ronde, maar vond het fijn dat ze zichzelf kon laten zien als persoon. Het was ook leuk om alvast wat (mogelijk) toekomstige studiegenootjes te leren kennen. Lees de ervaringen van Luca.    


Het is leuk om alvast de anderen te ontmoeten

Elena wist altijd al dat ze dokter wilde worden en koos voor Leiden omdat de stad haar het meeste aansprak. Tijdens de BMAT wist ze aardig om te gaan met de tijdsdruk, zeker omdat ze daar van tevoren mee geoefend had. Ze was aangenaam verrast door haar gunstige rangnummers en vond het leuk om tijdens de selectie alvast anderen te ontmoeten. Lees de ervaringen van Elena. 


Tijdens de decentrale selectie krijg je al een idee van de studie

Sabine bezocht open dagen voor Geneeskunde in het hele land, maar Leiden sprong er voor haar uit.Ze vond het leuk om tijdens de decentrale selectie vast een idee te krijgen van de studie en studiegenoten. Het personal statement vond ze het lastigst, maar het hielp om aan anderen te  vragen waarom ze Geneeskunde bij haar vonden passen. Lees de ervaringen van Sabine.


Laat je niet gek maken door kandidaten die hoge scores delen 

Lina meldde zich aan voor Geneeskunde in Leiden omdat de opbouw van de studie goed bij haar past. Ze vond de BMAT na veel voorbereiding goed te doen, maar het wachten tussen de rondes duurde voor haar erg lang. Eén van haar adviezen: Meld je aan voor de Facebookgroep voor tips en om alvast in contact te komen met leuke mensen, maar laat je niet gek maken door kandidaten die hier hoge scores delen. Lees de ervaringen van Lina.


Tip: Blijf rustig en vertrouw jezelf 

Frédérique bezocht elke studentenstad in Nederland en België die de studie Geneeskunde aanbiedt. In Leiden voelde ze zich meteen thuis en de BMAT sprak haar erg aan. Het leukste aan decentrale selectie vindt ze dat je jezelf echt kan bewijzen. Het was een lang en intensief traject, maar dat had ze ervoor over. Haar belangrijkste tip: “Blijf rustig en vertrouw jezelf.” Lees de ervaringen van Frédérique.