Naar het buitenland

Veel Leidse geneeskundestudenten grijpen de kans om voor hun studie naar het buitenland te gaan. Als je naar het buitenland gaat leer je werken of studeren in een andere cultuur. Deze verrijking van je ontwikkeling kan later als arts goed van pas komen. Als je naar het buitenland wilt moet je aan veel dingen denken. Hieronder hebben we alvast een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.       

Wanneer kun je naar het buitenland?

In de bachelor Geneeskunde kun je naar het buitenland tijdens een halve minor. In de master kun je naar het buitenland voor je wetenschapsstage, keuzecoschappen en sommige reguliere coschappen. Je kunt er ook voor kiezen om een extracurriculaire activiteit in het buitenland te doen. In het overzicht buitenlandmomenten Geneeskunde vind je alles op een rijtje.

Operatie in het buitenland

Mogelijke bestemmingen

Om je te helpen staan alle mogelijkheden bij elkaar op een wereldkaart. Hier vind je ook het reisadvies en de ervaringen van studenten. Het LUMC werkt samen met een aantal preferred partners. Maak vooral gebruik van de contacten die er al zijn.  

De universiteit wil niet dat studenten in het buitenland risico lopen. Houd altijd de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Als voor een gebied geldt “Alle reizen worden ontraden” of “Niet-essentiële reizen worden ontraden”, dan krijg je van de universiteit een bericht met wat je moet doen. Het kan zijn dat je je reis moet afbreken of niet kunt vertrekken. Lees meer in de regeling studeren in het buitenland.

Als je een plek gevonden hebt

Stel je hebt een plek in het buitenland gevonden waar ze jou ook willen hebben. Dan ben je er nog niet. Hierna moet je nog toestemming en praktische zaken regelen. Loop de stappen hieronder door om niets te missen.

  1. Regel toestemming: Het is erg belangrijk dat je toestemming hebt van de betreffende coördinator of commissie binnen het LUMC (afhankelijk van welk studie onderdeel je in het buitenland wilt doen) voordat je tickets en dergelijke regelt. Enkele studenten regelen eerst de praktische zaken voor hun buitenland verblijf voordat ze toestemming aan de betreffende persoon in het LUMC vragen. Helaas heeft dit soms als gevolg dat een student met veel gemaakte kosten zit en niet naar het buitenland kan afreizen.
  2. Laat de verklaring ondertekenen en lever deze in: Iedere student die een onderdeel van zijn/haar studie in het buitenland doet, moet de verklaring studie en stage in het buitenland ondertekenen en inleveren bij Internationalisering. Als dit niet gebeurt, kunnen er geen studiepunten worden gegeven aan de buitenlandse activiteit. Je vindt de verklaring onderaan deze pagina.
  3. Kijk of je een beurs kunt regelen: Je kunt pas beurzen aanvragen als je toestemming hebt vanuit het LUMC. Je kunt je wel alvast voorbereiden op de beursaanvragen. De meeste beurzen vragen min of meer dezelfde bijlagen. Het kost wat tijd om de eerste beursaanvraag rond te hebben, maar als je eenmaal over alle documenten beschikt is het vrij makkelijk om meerdere beurzen aan te vragen. Kijk hier voor meer informatie over beurzen.
  4. Regel overige praktische zaken Als je naar het buitenland gaat moet je aan veel dingen denken. Misschien heb je bepaalde vaccinaties nodig, misschien wil je een taalcursus doen en wie weet wat nog meer. Meer informatie over waar je nog meer aan moet denken staat bij elkaar in een overzicht.

Contact

Algemene vragen en advies

Voor algemene vragen kun je terecht bij het LUMC-Onderwijsservicepunt. Specifiekere vragen kun je mailen naar  de coördinator internationalisering (Evelien Hack) via intoff@lumc.nl, of je kunt langskomen bij het inloopspreekuur. Dit is elke week op woensdag van 14.00-15.00 uur in het rode kantoortje naast het Anatomisch Museum, begane grond
Gebouw 3.

Beursaanvragen en aanbevelingsbrieven

Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Of een aanbevelingsbrief? Dit kun je digitaal aanvragen via intoff@lumc.nl of je kunt het aanvragen bij het LUMC-Onderwijsservicepunt. Een beursaanvraag-formulier krijg je binnen 5 werkdagen terug.