Dedicated schakeljaar

Wil je je gericht voorbereiden op een medische vervolgopleiding? Zoek je extra verantwoordelijkheden en uitdaging? Dan is het dedicated schakeljaar misschien iets voor jou.  

Wat houdt het in?

Het derde jaar van je master Geneeskunde kun je invullen als dedicated schakeljaar. Je ontwikkelt dan een deel van de competenties uit het eerste jaar van een medische vervolgopleiding. Dit doe je door de wetenschapsstage, keuzecoschappen en semi-artsstage allemaal in een specifiek specialisme of een multidisciplinair cluster van verwante specialismen te doen. De deelnemende specialismen en clusters staan links in het menu. 
 


Wat zijn de voordelen? 

Je krijgt de kans om je te verdiepen in één of een aantal verwante specialisme(n) en zo kom je er beter achter of dit bij je past. Rond je het schakeljaar succesvol af, dan ontvang je een bewijs van deelname. Bovendien maak je meer kans op een opleidingsplaats, op sneller instromen naar een opleidingsplaats en op korting (maximaal 6 maanden) op de opleidingsduur van de vervolgopleiding. Krijg je geen dedicated opleidingsplaats, dan kun je alsnog meedoen met de gewone sollicitatieronde. 

Weet je al wat voor arts jij wilt zijn?

Op de webpagina Beroepskeuze voor artsen van de KNMG staan informatie, filmpjes en een beroepskeuzetest voor geneeskundestudenten. Hiermee kun je je oriënteren op keuzes tijdens en na je master en uitzoeken welke vervolgopleidingen bij je passen. 

Hoe en wanneer kan je solliciteren?

Je kunt solliciteren op een dedicated plaats als je tweedejaars masterstudent Geneeskunde bent aan de Universiteit Leiden en in het komende halfjaar de coschappen gaat afronden. Als je de wetenschapsstage doet vóór de coschappen, is het in sommige gevallen mogelijk deze mee te laten tellen voor het dedicated schakeljaar. Kijk voor de sollicitatieprocedure en specifieke informatie op de losse pagina's per specialisme of cluster (zie menu links).

Bewijs van deelname

Na afronding van het programma kun je een bewijs van deelname aanvragen via:
https://forms.lumc.nl/lumc2/GNK-Dedicated-Schakeljaar-BewijsDeelname

Heb je vragen, mail dan naar het Onderwijsservicepunt via onderwijsservicepunt@lumc.nl

Informatie over het dedicated schakeljaar op de NFU-website