Info voor eerstejaars

Ga je in september 2016 Geneeskunde studeren aan het LUMC? Voor je begint aan de opleiding moet je een aantal zaken regelen. Om je op weg te helpen hebben we een pakket samengesteld met belangrijke informatie. Als je bent geplaatst en ingeschreven wordt dit pakket naar je opgestuurd, maar hier vind je de belangrijkste onderwerpen nog eens online. 

Studiemateriaal

Voor Geneeskunde heb je bepaalde boeken en instrumenten nodig. Daarnaast is het verplicht om een laptop aan te schaffen voor je hier komt studeren. Lees meer over de aanschaf van studiemateriaal.

LUMC-pas

Alle studenten en medewerkers in het LUMC zijn verplicht om een LUMC-pas te dragen ter identificatie. Met deze pas kun je ook deuren openen en printen. Vul voor je pas het LUMC-pas-formulier in, voorzie het van een pasfoto en stuur het retour in de envelop die in het informatiepakket zit. Als je dit vóór 17 augustus doet, heb je je pas voor het collegejaar begint. Je ontvangt bericht als je de pas kunt komen ophalen. Neem bij het ophalen je paspoort of identiteitsbewijs (geen rijbewijs) mee. 

Vaccinaties

Tijdens je studie kom je in aanraking met patiënten, dus het is belangrijk dat je goed gevaccineerd bent. Bij aanvang van het studiejaar krijg je de eerste vaccinatie tegen Hepatitis B en een Mantouxtest. In het eerste jaar moet je nog twee keer terugkomen voor een hepatitis B vaccinatie en een titerbepaling. Als je het vaccinatieprogramma in het eerste jaar afrondt zijn er geen kosten aan verbonden. Als je de afspraken niet nakomt en het schema laat lopen, dan zijn de kosten na het eerste jaar voor eigen rekening. Voordat je begint aan de zorgstage heb je ook een kopie van je jeugd-vaccinatiegegevens nodig. Vraag deze aan je ouders/verzorgers of vraag het aan bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) of de GGD.

Confidentialiteit en Protocollen

Als student kom je in aanraking met patiënten en maak je gebruik van de faciliteiten van het ziekenhuis. Voor je begint teken je een verklaring over o.a. geheimhouding en gedragsregels, die je terugstuurt in de retourenvelop uit het informatiepakket. De verklaring verwijst naar een aantal protocollen.

Zorgstage

Als dokter is het belangrijk dat je goed kunt samenwerken en communiceren en respectvol met patiënten en collega's omgaat. Om deze vaardigheden te ontwikkelen heeft het LUMC de zorgstage in het leven geroepen. Deze stage van twee weken is onderdeel van het eerste blok  'Start tot Arts'.

Introductiedagen

Om je wegwijs te maken in het LUMC begin je in september met de Introductiedagen (IC-dagen). Tijdens deze dagen maak je kennis met je studie, leer je de weg in het LUMC en ontmoet je studiegenoten. De IC-dagen zijn een verplicht onderdeel van het onderwijs en vinden plaats van 5-7 september. Je kunt je t.z.t. inschrijven via de M.F.L.S.-website. Onderaan deze pagina staat de uitnodigingsbrief die je ook per post ontvangt. 

Facebookgroep voor eerstejaars

Wil je alvast kennismaken met studiegenoten, nuttige tips ontvangen en vragen stellen aan studenten? Word dan lid van de Facebookgroep Introductie Eerstejaars LUMC 2016.             

Contact

Met vragen kun je terecht bij het LUMC-Onderwijsservicepunt.