Naar het buitenland

De wetenschap is een sterk internationaal vakgebied en we vinden het belangrijk dat je al tijdens je studie leert om hiermee om te gaan. Door voor je studie naar het buitenland te gaan, werk of studeer je in een andere cultuur en doe je belangrijke ervaringen op. Deze verrijking van je persoonlijke ontwikkeling komt goed van pas in de rest van je carrière.

Vanaf jaar 2 elk jaar een mogelijkheid

Behalve in het eerste jaar heb je elk jaar van de bachelor Biomedische Wetenschappen kans om naar het buitenland te gaan: tijdens een uitwisseling met het Karolinska Instituut en tijdens de bachelorstage naar Leuven. In de master kun je via een onderzoeksproject of de Frontiers of Science cursussen naar het buitenland. In het overzicht 'Wanneer naar het buitenland?' vind je alles op een rijtje.

Karolinska Intitutet 

Overzicht van mogelijke bestemmingen

Om je te helpen staan alle mogelijkheden bij elkaar op een wereldkaart. Hier vind je ook het reisadvies en de ervaringen van studenten.  Hier vind je ook het reisadvies en de ervaringen van studenten. Het LUMC werkt samen met een aantal  preferred partners . Maak vooral gebruik van de contacten die er al zijn.  

De universiteit wil niet dat studenten in het buitenland risico lopen. Houd altijd de reisadviezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken in de gaten. Als voor een gebied geldt “Alle reizen worden ontraden” of “Niet-essentiële reizen worden ontraden”, dan krijg je van de universiteit een bericht met wat je moet doen. Het kan zijn dat je je reis moet afbreken of niet kunt vertrekken. Lees meer in de regeling studeren in het buitenland.

Als je een plek gevonden hebt

Stel je hebt een plek in het buitenland gevonden waar ze jou ook willen hebben. Dan ben je er nog niet. Hierna moet je nog toestemming en praktische zaken regelen. Loop de stappen hieronder door om niets te missen.

  1. Regel toestemming: Het is erg belangrijk dat je toestemming hebt van de betreffende coördinator of commissie binnen het LUMC (afhankelijk van welk studie onderdeel u in het buitenland wilt doen) voordat je tickets en dergelijke regelt. Enkele studenten regelen eerst de praktische zaken voor hun buitenland verblijf voordat ze toestemming aan de betreffende persoon in het LUMC vragen. Helaas heeft dit soms als gevolg dat een student met veel gemaakte kosten zit en niet naar het buitenland kan afreizen.
  2. Laat de verklaring ondertekenen en lever deze in: Iedere student die een onderdeel van zijn/haar studie in het buitenland doet, moet de verklaring studie en stage in het buitenland ondertekenen en inleveren (zie onderaan deze pagina). Als dit niet gebeurt, kunnen er geen studiepunten worden gegeven aan de buitenlandse activiteit.
  3. Kijk of je een beurs kunt regelen: Je kunt pas beurzen aanvragen als je toestemming hebt vanuit het LUMC. Je kunt je wel alvast voorbereiden op de beursaanvragen. De meeste beurzen vragen min of meer dezelfde bijlagen. Het kost wat tijd om de eerste beursaanvraag rond te hebben, maar als je eenmaal over alle documenten beschikt is het vrij makkelijk om meerdere beurzen aan te vragen. Kijk hier voor meer informatie over beurzen.
  4. Regel overige praktische zaken: Als je naar het buitenland gaat moet je aan veel dingen denken. Misschien heb je bepaalde vaccinaties nodig, misschien wil je een taalcursus doen en wie weet wat nog meer. Op de LUMC-website staat een overzicht van waar je nog meer aan moet denken.

Contact

Algemene vragen en advies

Voor algemene vragen kun je terecht bij het LUMC-Onderwijsservicepunt. Specifiekere vragen kun je mailen naar  de coördinator internationalisering (Evelien Hack) via intoff@lumc.nl, of je kunt langskomen bij het inloopspreekuur. Dit is elke week op woensdag van 14.00-15.00 uur in het rode kantoortje naast het Anatomisch Museum, begane grond
Gebouw 3.

Beursaanvragen en aanbevelingsbrieven

Heb je een handtekening nodig voor een beursaanvraag? Of een aanbevelingsbrief? Dit kun je digitaal aanvragen via intoff@lumc.nl of je kunt het aanvragen bij het LUMC-Onderwijsservicepunt. Een beursaanvraag-formulier krijg je binnen 5 werkdagen terug.