Informatie over reuma en COVID, o.a. over de COVID-vaccinatie.

Vragen en antwoorden :

Update 20/1/2022:
- Via het LUMC heb ik in de herfst van 2021 een extra (dat wil zeggen: 3e) COVID-vaccinatie gekregen; moet ik nu ook nog een boosterprik krijgen?

o  Ja, de 3e vaccinatie is onderdeel van de basisserie COVID-19-vaccinaties. Het is van belang om daarna een boostervaccinatie te halen. Een boostervaccinatie kunt u 3 maanden na de 3de vaccinatie halen. U ontvangt hiervoor een oproep via de GGD. 

Voor meer informatie: 

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden


Update 12/10/2021:
- Kom ik in aanmerking voor een 3e COVID-vaccinatie?

o Sommige patiënten die worden behandeld op onze polikliniek komen in aanmerking voor een derde COVID-19-vaccinatie. Onze polikliniek volgt hierbij het advies zoals uitgebracht door het RIVM. Dat betekent dat alleen patiënten na stamceltransplantatie, of patiënten die worden behandeld met rituximab, cyclofosfamide of mycofenolaat mofetil (handelsnamen: cellcept of myfortic) in aanmerking komen voor deze derde vaccinatie. Wij hebben deze patiënten inmiddels op basis van hun medische gegevens geïdentificeerd en een uitnodiging voor vaccinatie bij de GGD gestuurd. Heeft u tussen 1 januari en 1 september 2021 op voorschrift van de reumatologie 1 van bovenstaande medicijnen gebruikt, en nog geen uitnodiging ontvangen? Neemt u dan contact op met ons poli-secretariaat op 071 526 3409.

Voor meer informatie:

https://www.rivm.nl/covid-19-vaccinatie/vragen-achtergronden/immuungecompromitteerden

 - Ik heb een oproep gekregen voor een COVID-vaccinatie; mag ik deze krijgen?

o Ja, u kunt gevaccineerd worden. Voor patiënten met reumatische aandoeningen geldt zonder uitzondering: Laat je vaccineren. Dit is veilig. Wanneer u een oproep krijgt voor de vaccinatie wordt door de Rijksoverheid bepaald.

- Ik moet voor een infuusbehandeling naar het ziekenhuis, gaat dat nog door?

o De geplande infuusbehandelingen gaan voorlopig door. Mocht er reden zijn om deze behandeling af te zeggen, dan wordt u hiervan tijdig op de hoogte gebracht.

- Ik denk dat ik besmet ben, kan ik mij in het ziekenhuis laten testen?

o In Nederland is afgesproken dat de testen op corona via de huisartsen en de GGD verlopen. In het LUMC wordt niet routinematig getest. Als u denkt dat u besmet bent, blijf dan thuis en probeer anderen niet te besmetten. Vraag een coronatest aan via de GGD. Als u zieker wordt en vooral als u kortademig wordt, bel dan de huisarts. 

- Ik heb medicijnen waardoor ik verminderde weerstand heb, moet ik daarmee stoppen?

o De eerste wetenschappelijke gegevens met betrekking tot het nieuwe coronavirus laten zien dat anti-reumamiddelen waarschijnlijk niet de  kans op corona beïnvloeden. Er zijn ook geen aanwijzingen dat deze medicijnen ertoe leiden dat u zieker wordt dan anderen als u besmet bent.

Het advies is dan ook om met uw medicijnen door te gaan.

- Kan ik in het ziekenhuis besmet worden?

o Het LUMC is regulier geopend. U loopt geen extra besmettingsgevaar, wanneer u voor een afspraak naar het LUMC komt.

U vindt op verschillende plekken in het LUMC handpompjes waarmee u uw handen kunt ontsmetten, onder meer in de centrale hal bij de aanmeldzuilen.

Het LUMC vraagt patiënten en bezoekers ouder dan 13 jaar om in alle publieke ruimtes (de centrale hal, loop- wachtruimten, Leidseplein, winkels, etc.) een niet-medisch mondneusmasker te dragen

- Wat moet ik doen om niet besmet te raken?

o Neem de gebruikelijke hygiëne maatregelen zoals die op dit moment worden aanbevolen door het RIVM.

Deze informatie wordt regelmatig aangepast. U vindt aanvullende informatie over corona op algemene website van het LUMC, de website van ReumaNederland en de website van het RIVM