Biological zorgtraject

Het doel van het biological zorgtraject is om de zorg rondom de start met een biological efficiënt te organiseren. Het biological zorgtraject is bestemd voor patiënten met reumatische ontstekingen die voor het eerst gaan starten met een biological, die een eerder gestaakte biological gaan herstarten of die overstappen (‘switchen’) van de ene naar een andere biological. Het biological zorgtraject duurt ongeveer twee uur. In het biological zorgtraject spreekt u een reumatoloog (in opleiding) en een reumaverpleegkundige die werkzaam zijn op de afdeling Reumatologie Ambulante Zorg.

Hoe verloopt het biological zorgtraject?
In het eerste uur van het zorgtraject zal deze aan de hand van een medisch vraaggesprek en lichamelijk onderzoek beoordelen of er medische bezwaren zijn tegen starten met een biological. Aanvullend onderzoek door middel van bloedonderzoek, een tuberculose huidtest, en een röntgenfoto van de longen volgen na het bezoek aan de verpleegkundige. Als uw eigen reumatoloog dit nog niet heeft gedaan, zal de reumatoloog van het zorgtraject ook met u bespreken welke biological gestart gaat worden. 

In het tweede uur spreekt u de reumaverpleegkundige en krijgt u voorlichting over de werking van de biological en welke aandachtspunten belangrijk zijn.U krijgt aanvullend nog startinformatie over het voorgeschreven biological waarin deze aandachtspunten worden beschreven. Aansluitend worden uw pols, bloeddruk en temperatuur gemeten en wordt de screening ingezet. Daarna maakt de secretaresse met u afspraken voor de uitslag van de screening (telefonische afspraak)  en voor de eerste toediening van de biological.
De reden om te starten met een biological is als er reumatische ontstekingsactiviteit is, die onvoldoende onderdrukt is met niet-biologische anti-reumamiddelen. Dit wordt vastgesteld door gewrichtsonderzoek en laboratoriumonderzoek. Voordat uw reumatoloog een biological kan voorschrijven, moet eerst vastgesteld worden dat er geen medische bezwaren zijn tegen de behandeling met een biological.
Omdat de biological infecties kan onderdrukken mag er bijvoorbeeld geen sprake van een sluimerende infectie zijn (met name tuberculose en een levervirus). Bovendien zijn er voorwaarden gesteld aan de financiële vergoeding van de behandeling. 

Aanmeldprocedure
Uw reumatoloog meldt u aan voor het biological zorgtraject. Binnen twee weken na aanmelding neemt een reumaverpleegkundige of secretaresse telefonisch contact met u op om de eerste  afspraak te maken. Afhankelijk van uw klachten kan uw reumatoloog aangeven  u met voorrang op te roepen.


Patiëntenfolder Biological zorgtraject