Combinatiebehandelingen

Chemotherapie

Bij de combinatiebehandeling van radiotherapie en chemotherapie zijn zowel de radiotherapeut-oncoloog als de internist-oncoloog betrokken. Chemotherapie wordt gegeven op de afdeling Medische Oncologie.
De radiotherapeut-oncoloog beoordeelt of u in aanmerking komt voor radiotherapie en de internist-oncoloog voor de combinatie met chemotherapie. Bijkomende ziekten zoals hart- en vaatziekten, hoge leeftijd of matige conditie kunnen een reden zijn om geen chemotherapie te geven. Chemotherapie versterkt de werking van radiotherapie, maar versterkt ook de acute bijwerkingen van de behandeling.

Bij het eerste gesprek met de radiotherapeut-oncoloog is vaak de internist-oncoloog aanwezig. In dit gesprek bespreken de artsen de werking en de bijwerkingen van de radiotherapie en chemotherapie.
De afdeling Radiotherapie stemt de afspraken voor radiotherapie en chemotherapie op elkaar af.

Warmte therapie

Kankercellen kunnen minder goed tegen een hoge temperatuur dan gezonde cellen. Bij een warmtebehandeling (hyperthermie) worden de kankercellen in het kwaadaardige gezwel verwarmd tot een temperatuur van 40 à 45 ºC, gedurende een bepaalde periode. Een gedeelte van deze kankercellen gaat daaraan dood, terwijl het gezonde weefsel door deze hoge temperatuur niet aangetast wordt. De gezonde cellen blijven dus intact.

De combinatie radiotherapie en warmtebehandeling wordt gegeven bij patiënten die bestraald worden op een gebied dat reeds eerder bestraald is, of wanneer chemotherapie niet kan worden gegeven.
De radiotherapeut-oncoloog beoordeelt of u in aanmerking komt voor de combinatie van radiotherapie en warmtebehandeling. In het eerste gesprek bespreekt de radiotherapeut-oncoloog de mogelijkheid van de combinatiebehandeling met u.

Warmtebehandeling wordt wekelijks gegeven in het Erasmus MC in Rotterdam.
De radiotherapeut-oncoloog meldt u aan voor de warmtebehandeling. Het Erasmus MC nodigt u uit voor een informatief gesprek.
De afdeling Radiotherapie stemt de bestralingsafspraken af op de afspraken van de warmtebehandeling.

Operatie

Indien u voor een operatie in aanmerking komt, wordt u afhankelijk van de aandoening voor of na de operatie bestraald. Indien u eerst geopereerd wordt, verwijdert de chirurg de tumor. Om eventuele resttumor of achtergebleven kankercellen te vernietigen, volgt een bestralingsbehandeling.
Bij bestraling voorafgaand aan de operatie, verkleint de tumor door de bestraling waarna de operatie volgt.