Psychosociale gevolgen

Door uw ziekte en de behandeling hiervan maakt u waarschijnlijk een moeilijke periode door. Emoties, zoals angst, ongerustheid, verdriet en hoop komen vaak voor en vooral het verwerken van de hele situatie kan lastig zijn. Ook als u na de behandeling uw dagelijkse bezigheden weer op wilt pakken, gaat dat niet altijd even gemakkelijk. Het is voor veel mensen vaak moeilijk om over hun problemen en zorgen te praten, hoewel dat veel opluchting kan geven. Soms willen mensen hun partner, familie of vrienden er niet mee belasten. Natuurlijk kunt u altijd bij de radiotherapeutisch laboranten terecht, zij zijn immers voor u het eerste aanspreekpunt en u ziet ze dagelijks. Ook kunt u uw problemen bespreken met de radiotherapeut-oncoloog of de verpleegkundige. Daarnaast kunnen we, als u dat wilt, een afspraak voor u maken met een maatschappelijk werker die aan onze afdeling verbonden is.

Seksualiteit

De behandelingen voor kanker, zoals bestraling kan een negatief effect hebben op de seksualiteit. Bijwerkingen zoals vermoeidheid en psychische belasting kunnen de zin om te vrijen verminderen. Het is belangrijk dat u zelf aangeeft waar u behoefte aan heeft.
Het hebben van geslachtsgemeenschap heeft geen nadelige invloed op de behandeling. De bestraling geeft geen risico voor uw partner, want u bent niet radioactief na de bestraling; er blijft geen straling in uw lichaam achter.
In ons e-book 'na de behandeling' wordt dit onderwerp uitgebreid besproken. Het e-book kunt u hier downloaden.


Kankerspoken.nl van de stichting 'Verdriet door je hoofd'

De stichting 'Verdriet door je hoofd' zet zich in voor kinderen waarvan een naaste kanker heeft. Zij geven per leeftijdsgroep specifieke informatie over wat kanker is, wat je eraan kan doen en wat het met je kan doen. De website www.kankerspoken.nl biedt hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden, leerkrachten en hulpverleners is deze website een mooie bron van informatie.

Boekje 'Jess en Sam gaan samen op jacht'

De stichting heeft een boekje uitgegeven, 'Jess en Sam gaan samen op jacht' dat via de website www.kankerspoken te koop is. In het boekje heeft de vader van Sam kanker. Sam ontdekt dat hij niet de enige is. Ook de mama van Roos heeft kanker. Dat is natuurlijk niet leuk, maar gelukkig krijgen ze hulp van Jess en Josie. Samen slaan ze de spoken weg, laten ze het toverspreuken regenen, houden ze een spreekbeurt en veel meer.