Radiotherapie
Klinische studies Gynaecologische kankers
- PORTEC-4a: Onderzoek naar een nieuwe methode om te bepalen wat de beste aanvullende behandeling is na chirurgische behandeling van baarmoederkanker. Met de nieuwe methode wordt de aanvullende behandeling gekozen op basis van een persoonlijk risicoprofiel; deze wordt vergeleken met de standaard aanvullende behandeling.
-
Randomised Phase III Trial of molecular profile-based versus standard recommendations for adjuvant radiotherapy for women with early stage endometrial cancer.
Doel van de studie
Onderzoeken of kans op een vaginaal recidief in patiënten met een hoog-intermediair risico endometriumcarcinoom, niet groter is met aanbevelingen die gebaseerd zijn op een moleculair risicoprofiel dan met de standaard aanbeveling. Het betreft de aanvullende behandelingen na de primaire chirurgische behandeling van het endometriumcarcinoom. In experimentele arm zijn dit: geen aanvullende behandeling, inwendige vaginale radiotherapie (brachytherapie) of uitwendige radiotherapie. In de standaard arm is de aanvullende behandeling inwendige vaginale radiotherapie (brachytherapie).Doelgroep
Patiënten met een vroeg-stadium endometriumkanker met een hoog-intermediair risico op terugkeer van de ziekte. - EMBRACE II: Registratiestudie ter verbetering van de kwaliteit van de inwendige en uitwendige bestraling van vrouwen met lokaal gevorderde baarmoederhalskanker.
-
EMBRACE II: Beeld-gestuurde intensiteit gemoduleerde uitwendige radiotherapie en MRI geleide adaptieve brachytherapie voor lokaal gevorderde baarmoederhalskanker.
Doel van de studie
Het verbeteren van de kwaliteit van de inwendige bestraling (brachtherapie) en uitwendige bestraling van vrouwen met lokaal gevorderde baarmoederhalskanker. Hiervoor worden gegevens verzameld over de bestralingsdoses, de effectiviteit van de behandeling, de bijwerkingen van de behandeling en de kwaliteit van leven tijdens en na de behandeling. Doelgroep
Patiënten met lokaal gevorderde baarmoederhalskanker die behandeld zullen worden met een combinatie van uitwendige radiotherapie, chemotherapie en inwendige bestraling (brachytherapie). - IQ-EMBRACE: Onderzoek naar de waarde van functionele MRI bij baarmoederhalskanker.
-
Functionele MRI bij baarmoederhalskanker.
Doel van de studie
Onderzoeken of eigenschappen van het tumorweefsel, die afbeeld kunnen worden met behulp van speciale MRI technieken, voorspellend zijn voor het verdere verloop van de ziekte. Hiervoor wordt een extra MRI scan met contrast gemaakt. Er wordt onderzocht hoe nauwkeurig met deze MRI technieken de tumor gevonden kan worden. Daarnaast zal vastgesteld worden of met behulp van deze MRI technieken beter voorspelt kan worden hoe goed een tumor op de chemo-radiotherapie behandeling zal reageren.Doelgroep
Patiënten met lokaal gevorderde baarmoederhalskanker die behandeld zullen worden met een combinatie van uitwendige radiotherapie, chemotherapie en inwendige bestraling (brachytherapie). - SPARC: Seksuele revalidatie na radiotherapie voor patiënten met gynaecologische kanker: vergelijking van een verpleegkundig begeleidingsprogramma met de standaard zorg.
-
A nurse-led sexual rehabilitation programme for women with gynaecological cancers receiving radiotherapy: a randomized multicentre trial.
Doel van de studie
Onderzoeken of een begeleidingsprogramma met een verpleegkundige de seksuele revalidatie na behandeling voor gynaecologische kanker bevorderd.Doelgroep
Patiënten behandeld voor gynaecologische kanker. - EORTC Vulva: Internationale studie voor de ontwikkeling van kwaliteit van leven vragenlijsten voor patiënten met vulvakanker.
-
An international field study of the reliability and validity of the EORTC Vulva Cancer Questionnaire module.
Doel van de studie
Het vaststellen van de betrouwbaarheid en de validiteit van de EORTC vragenlijst over de kwaliteit van leven van patiënten met vulvakanker.Doelgroep
Patiënten die behandeld worden voor vulvakanker. - Vulva Studie: Onderzoek dat in verschillende grote ziekenhuizen in Nederland uitgevoerd wordt naar een nieuwe behandelmethode voor patiënten met een lokaal vergevorderd vulvacarcinoom.
-
Gecombineerde radiochemotherapie bij het lokaal vergevorderde stadium vulvacarcinoom zonder geplande chirurgie.
Doel van de studie
Onderzoeken of met de nieuwe behandelmethode (die bestaat uit bestraling en chemotherapie met soms een beperkte operatie) voorkomen kan worden dat een grote operatie moet worden uitgevoerd, waarbij vaak een stoma of uitgebreide plastische chirurgie nodig is. Hierbij zal ook onderzocht worden wat de bijwerkingen zijn op de korte en lange termijn en hoe de behandeling verdragen wordt.Doelgroep
Patiënten met een lokaal vergevorderd stadium van een vulvacarcinoom.