Wat is een prolactinoom?

Algemene informatie

Een prolactinoom is een goedaardige tumor (ook wel adenoom genoemd) van de hypofyse, welke prolactine maakt. Hierdoor komt er een verhoogd gehalte van het prolactine in het bloed.

De hypofyse is een klier in het hoofd die verschillende hormonen maakt, een daarvan is prolactine. Een tumor van de hypofyse kan verschillende hormonen maken, maar dit hoeft niet. Bij sommige patiënten maakt het adenoom helemaal geen hormoon, of juist meer dan een. Alleen als het gezwel prolactine maakt, noemen we het een prolactinoom. Ongeveer de helft van de tumoren in de hypofyse is een prolactinoom.

Zowel mannen als vrouwen kunnen een prolactinoom ontwikkelen, maar het komt vaker voor bij vrouwen. De prolactinomen worden ingedeeld naar grootte: prolactinomen kleiner dan 1 cm worden microprolactinoom genoemd; prolactinomen groter dan 1 cm macroprolactinoom. De grootte van het prolactinoom kan belangrijk zijn voor de keuze van behandeling. 

Prolactinomen zijn vrijwel altijd goedaardig, wat inhoudt dat ze zich vrijwel nooit verspreiden door het lichaam, of uitzaaiingen veroorzaken. Prolactinomen kunnen wel vervelende klachten veroorzaken, zoals verminderde vruchtbaarheid en tepelvloed.