Februari

Beste lezer,

Een paar keer per jaar ontvangt u van ons berichten per post, maar ook een paar keer per jaar via de nieuwsbrief. We hopen dat u doorklikt op een aantal van onze berichten, want er is weer veel interessants te lezen bij. Voor huisartsen, opleiders, bij ons ELAN netwerk aangesloten praktijken, maar ook voor Specialisten Ouderengeneeskunde, instellingen aangesloten bij het UNC-ZH netwerk en voor sociaal geneeskundigen die met ons meewerken in onderzoek en onderwijs. Zo'n nieuwsbrief als deze maakt het multidisciplinaire karakter van onze afdeling meteen duidelijk. Van triage in de jeugdzorg, via eHealth, voedingsinterventie bij Diabetes, naar het beleid bij ouderen in de regio en mogelijkheden voor opleiding. En een bericht over de projecten die we onder het motto "Population Health Management" in Den Haag doen. Intussen heeft het LUMC begin januari "Population Health" een van haar drie maatschappelijke thema's benoemd. Dat is voor ons heel goed nieuws, want het betekent dat we zowel met onderzoek als met onderwijs in onze disciplines gemakkelijker aansluiting zullen kunnen vinden bij de rest van het LUMC en bij onze collega's in het veld. Dat gaat u vast merken! Ik wens u veel leesplezier en een goed voorjaar! 

Namens de redactie, Prof Dr Mattijs Numans, huisarts, afdelingshoofd. 

Twee miljoen voor passend levenseinde mensen met dementie  

Onderzoek naar zorg rond het levenseinde kan en moet beter. Dat is de overtuiging van onderzoeker Jenny van der Steen. De komende jaren hoopt ze de vraag te beantwoorden welke zorg voor welke persoon met dementie het beste is. Haar project werd door de European Research Council beloond met 2 miljoen euro. “Je krijgt maar één kans voor goede palliatieve zorg.”

Lees verder...

FIT studie – Fasting In diabetes Treatment

Is het mogelijk om met een dieet -dat vasten nabootst 5 dagen per maand- de metabole conditie van patiënten met diabetes te verbeteren? De FIT-studie, die binnenkort van start gaat, hoopt hier een antwoord op te geven. Het is een samenwerking tussen de LUMC afdelingen PHEG, Interne Geneeskunde en Radiologie. Twee enthousiaste onderzoekers, artsen in opleiding tot huisarts, zijn op zoek naar eveneens enthousiaste huisartsen in de regio: de zorggroep ROHWN helpt mee.

Lees verder...

Terugblik 4e Werkconferentie LUMC Campus Den Haag

Op 16 januari 2018 vond de vierde werkconferentie over de LUMC Campus Den Haag plaats, voor het eerst in het nieuwe Wijnhavengebouw. De projectenmarkt bood de aanwezigen in hoog tempo interactieve informatie over de 16 projecten waaraan in de Haagse LUMC Campus wordt gewerkt. In het plenaire gedeelte daarna werden de aanwezigen door bevlogen sprekers geïnspireerd over de aanpak van zorg in het sociale domein en over de organisatievernieuwing in het ziekenhuis Bernhoven. De goed bezochte avond werd afgesloten met een levendig “Haags” verkiezingsdebat.

Lees verder...

Campagne “Geef het door…..” start in Katwijk Noord

In Katwijk Noord zijn de gezondheidscijfers minder goed dan in buurgemeenten. In 2016 is het LUMC samen met het Welzijnskwartier een project gestart om gezondheid en welzijn in deze wijk te versterken. Samen met de gezinnen en professionals ontwikkelen we verschillende activiteiten, gericht op het verbeteren van ervaren gezondheid en gedrag bij alle gezinsleden.

Lees verder

Publicaties 2017 uitgelicht en overzicht

2017 was een productief onderzoeksjaar, en leverde een mooie lijst publicaties op. Wederom hebben enkele onderzoekers van de afdeling PHEG hun publicatie uitgelicht met een korte Nederlandse beschrijving.  Lees over MOVIT en matrix, bewegen met peers, de TRUST-studie, beoordelen van aios in de praktijk, observeren van pijn bij dementie, en nog veel meer. Voor een volledig overzicht van de PHEG publicaties uit 2017  volgt u de link naar Pubmed. Veel leesplezier!    

Lees verder...

Q-PID studie: effect van paracetamol bij dementie

Kan het geven van paracetamol bijdragen aan het bereiken van een optimale kwaliteit van leven bij verpleeghuisbewoners met een matige tot zeer ernstige dementie? Dit onderzoekt Paulien van Dam, aioto specialist Ouderengeneeskunde, binnen het Universitair Netwerk voor de care sector Zuid Holland (UNC-ZH). In deze gerandomiseerde cross-over trial neemt zij ook het effect op functioneren en zorgafhankelijkheid mee.

Paulien bezoekt, samen met onderzoeksmedewerker Wilma van der Schrier, deelnemende verpleeghuizen uit de regio om het personeel instructie te geven. Eind januari zijn de eerste bewoners gestart met deelname aan het onderzoek. Het doel is om uiteindelijk 95 verpleeghuisbewoners te includeren.

Lees verder...

Proefschriften

Exploring the potential of triage and task-shifting in Preventive Child Health care

Janine Bezem 28-11-2017

Lees verder...

E-Health in Primary care. From chronic disease management to person-centered eHealth: the necessity for blended care.

Esther Talboom-Kamp 21-11-20

Lees verder...

Overig nieuws

Agenda

Wilt u op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen bij de afdeling PHEG? Abonneer u dan op onze nieuwsbrief.