A World Without Astma (AWWA)

Wat zijn commensalen?

Commensalen zijn ‘goedaardige’ micro-organismen die overal in en om ons zitten in onze (buiten)omgeving. Ze veroorzaken geen ziekten en helpen ons te beschermen tegen schadelijke pathogenen.

Aangezien we afhankelijk zijn van onze ademhaling, worden onze longen voortdurend blootgesteld aan allerlei stoffen in de lucht (zoals allergische stoffen) en mogelijke ziekteverwekkers (zoals virussen). 

De natuur heeft hierin voorzien dat dit niet tot ziekte hoeft te leiden. Belangrijke elementen die hiervoor zorgen zijn:

  • een intacte bekledingslaag van de luchtpijp en 
  • een afweersysteem dat niet overdreven reageert op onschuldige stoffen

Kort na onze geboorte kunnen we ons deze belangrijke vaardigheden eigen maken door contact met zogenaamde ‘goedaardige’ micro-organismen ofwel commensalen. Deze commensalen veroorzaken geen ziekte en zitten overal in en om ons heen en in onze (buiten)omgeving. Ze vormen een ‘deklaag’ tegen schadelijke pathogenen, zodat deze minder kans hebben om in ons lijf te koloniseren. Bovendien communiceren ze met ons afweersysteem en ze beïnvloeden de bekledingslaag in de longen. 

Door snelle veranderingen in onze levensstijl en voedingspatroon is de samenstelling van deze commensalen drastisch veranderd en zijn sommige micro-organismen hierin sterk in aantal verminderd of zelfs verdwenen. Wij denken dat deze veranderingen verantwoordelijk zijn voor de plotselinge toename van astma bij jonge kinderen.