Nieuws en aankondigingen

Strijden voor een wereld zonder astma

13/12/2017
Bijna iedereen kent wel iemand met astma. Een internationaal onderzoeksconsortium voor astmapreventie onder leiding van LUMC-wetenschapper Hermelijn Smits gaat de komende jaren op zoek naar manieren om deze longziekte de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen: ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam.

Lees meer ...

Malariavaccin doorstaat eerste test met gezonde proefpersonen

24/11/2017

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?

Lees meer ...Meer kennis over suikerverbindingen biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën

16/10/2017
Het onderzoek naar de rol van suikerverbindingen bij de werking van cellen en organismen – oftewel glycobiologie - staat allang niet meer in de kinderschoenen. “Zelf heb ik me vooral gericht op de glycobiologie van infecties met parasieten, maar veel meer vakgebieden zouden er gebruik van kunnen maken”, meent prof. Ron Hokke van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Bij infectieziekten, ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten speelt glycobiologie een grote rol. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën.” Op maandag 16 oktober sprak Hokke zijn oratie ‘Verbindende suikerverbindingen’ uit.

Lees meer ...

Samenwerking LUMC en Universitas Indonesia

Nieuw inzicht parasitaire wormen en hun invloed op het immuunsysteem en ontstekingsziekten

19/09/2017
Promovendi Maria Kaisar en Dicky Tahapary verlieten hun geboorteland Indonesië voor een promotietraject aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op 19 september verdedigden ze beiden hun proefschrift. Ze kijken terug op een leerzame periode en nemen de opgedane kennis mee terug naar Indonesië.

Lees meer ...

Eerste proefpersonen geinjecteerd met veelbelovend malariavaccin

8/6/2017
Met de eerste injectie bij drie proefpersonen is het testen van een veelbelovend malariavaccin officieel van start gegaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen testen of het vaccin Sanaria® PfSPZ-GA1, dat wordt geproduceerd door het biotechnologiebedrijf Sanaria, veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Lees meer ....


Nieuwe hoogleraar onderzoekt bijzondere suikerketens van parasieten

22/3/2017
Ron Hokke is op 1 maart benoemd tot hoogleraar op de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Hij onderzoekt moleculen van parasieten, zoals wormen, die immuunreacties in hun gastheer opwekken. Dit levert ook waardevolle kennis op in de strijd tegen ziektes als diabetes en allergieën.

Lees meer ...Malariaonderzoek in De kennis van nu

09/03/2017
Het NTR-programma De Kennis van nu besteedde aandacht aan het malaria-onderzoek van het LUMC en het Radboudumc. Shahid Khan vertelde namens het LUMC hoe ver we zijn.


Eind in zicht
Nog steeds overlijden er zo’n half miljoen mensen per jaar aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen sterven eraan. Is er over tien jaar een werkend vaccin tegen malaria? Khan verwacht van wel. Na vijftig jaar onderzoek is het eind in zicht. 


Testen op mensen
Khan en zijn collega-onderzoekers ontwikkelden een vaccin tegen malaria dat nu getest gaat worden op mensen. Daarmee lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan. “Maybe we’re making ourselves out of the job”, merkt Khan lachend op in het tv-programma.


Groen licht voor het testen van een malariavaccin

16/02/2017
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin bij hen te testen.

meer informatie op de LUMC website

meer informatie op de website van de Universiteit LeidenProf. Maria Yazdanbakhsh houdt diesoratie Universiteit Leiden

09/02/2017
Maria Yazdanbakhsh sprak op 8 februari een van de twee diesoraties van de Universiteit Leiden uit. Zij deed dit tijdens viering van de Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. 2017 is een speciaal Aziëjaar voor de Universiteit Leiden. Yazdanbakhsh, hoogleraar Immuunparasitologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werkt voor haar onderzoek naar parasieteninfecties intensief samen met Indonesische onderzoekers.

Meer informatie op de LUMC website
Meer informatie op de website van de Universiteit Leiden
Tekst diesoratie "van parasitisme tot mutualisme"

LUMC-onderzoekers ontvangen 1,2 miljoen euro voor ontwikkeling malariavaccin

12/01/2017
Malaria-onderzoekers dr. Chris Janse en dr. Shahid Khan hebben een Horizon2020-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van een malariavaccin. De onderzoekers van de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dragen hiermee voor een belangrijk deel bij aan het 4-jarige malariaproject OptiMalVax, waaraan een totale Horizon2020-subsidie van 20 miljoen euro is toegekend.
Lees meer ...