Nieuws en aankondigingen

LUMC-onderzoekers ontdekken hoe malariaparasiet overleeft in muggen

23/8/2022

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben ontdekt hoe malariaparasieten ontkomen aan het afweersysteem van muggen. Het zogenoemde QC-enzym verandert eiwitten aan de buitenkant van de malariaparasiet op zo’n manier dat de afweercellen de parasiet niet meer kunnen herkennen. 

Hierdoor kan deze ongestoord zijn gang gaan en zich via de mug verspreiden onder mensen.

Lees meer...

NIH-subsidie voor Maria Yazdanbakhsh en Bart Everts

27/7/2022

De National Institutes of Health (NIH) kennen een subsidie van 2,4 miljoen dollar toe aan de ontwikkeling van een beter malariavaccin. De internationale studie is een samenwerking tussen acht partners, met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) als programmacoördinator.

Lees meer...

ERC-subsidie om bescherming na vaccinaties in lage-inkomenslanden te verbeteren

26/4/2022

Maria Yazdanbakhsh, hoogleraar Parasitologie bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontvangt een ERC Advanced Grant van 2,5 miljoen euro. Met dit geld gaat ze onderzoeken waarom mensen in Afrika en Zuidoost-Azië minder goed reageren op bepaalde vaccins dan bijvoorbeeld Europeanen. Haar uiteindelijke doel is om een oplossing te vinden voor deze lage vaccinrespons.  

Lees meer ...

BEAT-COVID-team publiceert eerste resultaten in Nature Immunology

25/03/2022

Aan het begin van de coronacrisis schoten de initiatieven voor onderzoek naar het nieuwe virus als paddenstoelen uit de grond. Zo ook in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Al gauw kwamen onderzoekers van verschillende afdelingen erachter dat ze meer voor patiënten konden betekenen als ze hun krachten bundelden. De eerste resultaten van dit zogenoemde BEAT-COVID-team zijn recentelijk gepubliceerd in Nature Immunology. Hierin laten ze zien dat het lokale immuunsysteem in de neus heel anders reageert op het coronavirus dan het immuunsysteem in het bloed. 

Lees meer ...

NTD Innovation Prize voor snelle en betaalbare diagnostiek schistosoma

17/09/2021

Het INSPiRED project, waaraan het LUMC, TU Delft en de universiteiten van Ibadan en Lagos werken, heeft de Neglected Tropical Disease Innovation Prize (NTD) gewonnen. Ze krijgen 20.000 US dollars om hun nieuwe diagnostische tool voor schistosoma verder te ontwikkelen.

Vanuit het LUMC zijn Lisette van Lieshout (projectleider), Angela van Diepen, Ron Hokke en Maria Yazdanbakhsh betrokken bij het INSPiRED project. Meer weten over de Schistoscope? Bekijk dan deze video waarin Temitope Agbana (post-doc op dit project vanuit TU-Delft) meer uitleg geeft over de nieuwe tool.
Lees meer ...

Maria Yazdanbakhsh ontvangt Spinozapremie

3/9/2021

Hoogleraar Maria Yazdanbakhsh ontvangt dit jaar de prestigieuze NWO Spinozapremie. Deze, in vele opzichten, grensoverschrijdende wetenschapper draagt met haar onderzoek bij aan betere vaccins tegen parasitaire infecties en aan betere geneesmiddelen tegen ontstekingsziekten.

Lees meer...


Half minor Global Health krijgt onderwijsprijs

17/8/2021

Dit jaar hebben de studievereniging M.F.L.S. en de Decaan Pancras Hogendoorn de M.F.L.S.-LUMC onderwijsprijzen 2020-2021 online uitgereikt. De half minor Global Health, waarvan Lisette van Lieshout één van de coördinatoren is, heeft de LUMC prijs voor de beste half minor van 2020 gekregen. Het onderwijs moest dit jaar online plaatsvinden en het is fantastisch dat de coordinatie hiervan zo'n positieve waardering heeft gekregen. (zie filmpje vanaf minuut 24:25)


Meta Roestenberg nieuwe hoogleraar Humane modellen voor vaccinontwikkeling

10/5/2021

Prof. dr. Meta Roestenberg wil de ontwikkeling van vaccins sneller en efficiënter laten verlopen door te investeren in samenwerking op het Leiden Bio Science Park en op internationaal vlak. Ze is per 1 maart 2021 aangesteld als hoogleraar Humane modellen voor vaccinontwikkeling aan het LU-CIDLees meer....

Onderzoek met massacytometry voor betere vaccin ontwikkeling

23/4/2021

Onze studie onder leiding van immunoparasitologen toont aan dat het immuunsysteem van Afrikanen en Europeanen en hun reactie op malaria verschillen. De bevindingen, die mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van effectieve vaccins voor malaria, zijn gepubliceerd in Nature Immunology. 

Lees meer ...

Het artikel in Nature Immunology

Parasitologieprijs 2020 naar Bart Everts

26/11/2020

Immunoloog Bart Everts van het LUMC ontvangt de Boehringer-Ingelheim prijs voor zijn onderzoek naar afweerreacties na parasitaire infecties. 

Everts probeert te ontrafelen hoe ons immuunsysteem infecties met parasitaire wormen herkent.

Lees meer....

Bailey K. Ashford medal voor Meta Roestenberg

26/11/2020

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society for Tropical Medicine and Hygiene (ASTMH) werd de Bailey K. Ashford medal uitgereikt aan LUMC-internist-infectioloog Meta Roestenberg. 

De Bailey K. Ashford-medaille is bedoeld voor onderscheidend werk in de tropengeneeskunde. Roestenberg focust zich in haar onderzoek veel op malariavaccins en is ook betrokken bij het onderzoek naar het coronavaccin van Janssen in het LUMC.

Bailey K. Ashford een iconische figuur binnen de tropengeneeskunde. Hij ontdekte herkende als eerste het verband tussen haakworminfectie en bloedarmoede toen hij 26 jaar oud was. De medaille, ter ere van hem en voor alles wat hij vertegenwoordigde, wordt jaarlijks uitgereikt voor onderscheidend werk in de tropengeneeskunde aan een ASTMH-lid vroeg of midden in zijn of haar carrière. Dit jaar werden er vier Ashford-medailles uitgereikt.


Wat kunnen we leren van het verloop van COVID-19 in Afrika?

10/8/2020

De WHO meldt op 7 augustus dat er meer dan 1 miljoen besmettingen in Afrika zijn geregistreerd en noemt dit een kantelpunt. Toch is het aantal zieken en doden op het continent relatief laag. Hoe kan dat? In een artikel in Science beschrijven onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en partners in Afrika mogelijke oorzaken. Ze opperen dat de afwijkende opbouw van het afweersysteem weleens een rol kan spelen bij de relatief lage COVID-19-sterftecijfers in Afrika.

Lees meer ...

Meta Roestenberg ontvangt Heineken Young Scientists Award 2020

29/06/2020

Internist-infectioloog bij het LUMC, Meta Roestenberg, heeft de Heineken Young Scientists Award 2020 ontvangen. De prijs is toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Meta krijgt de prijs voor haar onderzoek naar de ontwikkeling van vaccins tegen armoede gerelateerde infectieziekten.

De jury noemt Meta iemand die de ontwikkeling van nieuwe vaccins voor infectieziekten zoals malaria en schistosomiasis op onnavolgbare wijze heeft weten te versnellen. Haar onderzoek is klinisch uitdagend en wetenschappelijk zeer innovatief. Ze is een echte academisch onderzoeker; zeer actief voor zowel onderzoek, onderwijs als op klinisch vlak. Ze houdt oog voor toepassing van innovaties in de patiëntenzorg in Europa en daarbuiten. 

Lees meer ...

Meta Roestenberg in Nieuwsuur
Meta vertelde over de resultaten van het eerste genetisch gemodificeerde malaria vaccin dat tot stand is gekomen na jaren onderzoek van het LUMC en het RadboudUMC. Het vaccin is geproduceerd door Sanaria.

Eerste klinische trial met genetisch gemodificeerd malariavaccin succesvol afgerond

20/05/2020

In een vernieuwende studie hebben LUMC en Radboudumc gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial, gepubliceerd in Science Translational Medicine, laten zien dat het vaccin veilig is een afweer opwekt tegen een malariainfectie.

Lees meer hierover in een artikel van Nieuwsuur en Eurekalert

Opinie artikel in The Lancet over onze succesvolle schistosomiasis antigeen test

15/5/2020

Het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases publiceerde onlangs een opinie-artikel naar aanleiding van een workshop georganiseerd door de afdeling Parasitologie. Een groep van schistosomiasis experts uit verschillende velden, zoals subsidiegevers, beleidsmakers, nationale controle programma leiders, industrie en wetenschappers, kwam bij elkaar tijdens een tweedaagse workshop genaamd ‘sensitive diagnostic tools and schistosomiasis control’. Gebaseerd op de discussies die tijdens deze workshop zijn gevoerd is er een visie gevormd voor een nieuwe strategie die bij kan dragen aan de eliminatie van schistosomiasis wereldwijd. Met name de noodzaak van het gebruik van zeer gevoelige en specifieke diagnostische testen bleek essentieel. De UCP-LF CAA test, een zeer gevoelige Schistosoma antigeen test, ontwikkeld door de afdeling Parasitologie in samenwerking met de afdeling Cel en Chemische Biologie zou hier erg geschikt voor kunnen zijn.

Lees voor meer informatie het artikel ‘Sensitive diagnostic tools and targeted drug administration strategies are needed to eliminate schistosomiasis’ in The Lancet Infectious Diseases

Tamar Tak ontvangt Beurs van Leids Universitair Fonds

8/5/2020

Tamar zal het fenomeen bestuderen waarbij binnen populaties van dendritische cellen slechts een paar cellen aanvankelijk reageren op stimulatie en vervolgens de andere cellen eromheen activeren. Om dit fenomeen van "leader" - en "follower" -cellen te bestuderen, zal hij duizenden cellen in nano-liter hydrogel-druppeltjes stoppen met één cel per druppel. De cellen in deze druppeltjes kunnen elkaar niet beïnvloeden en daardoor kan hun immuun respons op eencellig niveau worden bestudeerd.

Simon Jochems ontvangt Beurs van Leids Universitair Fonds 

8/5/2020

Met deze beurs gaat hij vaststellen wat de functionele eigenschappen zijn van het aangeboren immuunsysteem als geheel. Hij zal spectrale flowcytometrie gebruiken om reacties tegen 18 verschillende PAMPs te bekijken door 10 celtypes te meten die 13 cytokines produceren. Deze aanpak kan unieke inzichten verschaffen in de functionele capaciteit van het aangeboren immuunsysteem van een individu.

Maria Yazdanbakhsh nieuw lid KNAW

1/5/2020

Hoogleraar Immunoparasitologie Maria Yazdanbakhsh is een van de 18 nieuwe leden van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW). Dat maakte de KNAW op donderdag 30 april bekend. Yazdanbakhsh is in het LUMC hoofd van de afdeling parasitologie.

Het onderzoek van Yazdanbakhsh geeft inzicht in het samenspel tussen parasieten en ons immuunsysteem. Door uitdagend veldwerk in ontwikkelingslanden te combineren met geavanceerde immunologische technieken, laat zij zien hoe ziekmakende parasieten ook positieve effecten kunnen hebben.

In rurale gebieden treedt een hogere blootstelling aan micro-organismen en parasieten op, in tegenstelling tot stedelijke gebieden, en dit veroorzaakt een fundamentele verandering in het afweersysteem. Dit kan ervoor zorgen dat vaccinaties minder effectief zijn, maar ook dat chronische ontstekingsziekten minder vaak voorkomen. Denk hierbij aan allergieën, auto-immuunziekten of type 2-diabetes. Dit levert niet alleen bijzondere nieuwe inzichten op, maar ook kansen om ziekten beter te begrijpen en effectiever te bestrijden.

Subsidie voor onderzoek naar verstedelijking en immuunsysteem inflammatory cell states

30/04/2020

LUMC-onderzoekers hebben een beurs van 525.000 dollar ontvangen van het Chan Zuckerberg Initiative. Ze zullen het geld gebruiken om het immuunprofiel in kaart te brengen van bewoners van landelijke en stedelijke gebieden in Afrika.

Coördinator Dr. Ahmed Mahfouz (Humane Genetica) werkt samen met professor Maria Yazdanbakhsh (Parasitologie) en dr. Moustapha Mbow (Cheikh Anta Diop University, Senegal) om de impact te onderzoeken van verstedelijking op het immuunprofiel van inwoners van Afrika. Ze vergelijken hiervoor bewoners van landelijke gebieden met bewoners van stedelijke gebieden. 

Het project zal de verschuivingen in het ontstekingsprofiel op transcriptomisch niveau van individuele cellen meten, aangezien veranderingen in de inflammatoire status ten grondslag kunnen liggen aan een verhoogde gevoeligheid voor allergieën, auto-immuunziekten en diabetes type 2. Tegelijkertijd zal het project helpen bij het ontwikkelen van grote datasets en computationele en visualisatietools om het lopende Human Cell Atlas project te verrijken.

2,3 miljoen euro voor onderzoek naar vaccin voor worminfectie schistosomiasis

22/04/2020

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben 2,3 miljoen euro ontvangen van het EU Horizon 2020-programma en de Wellcome Trust om met internationale partners te werken aan een vaccin voor infectie met de parasitaire worm Schistosoma.


Lees meer...

Waarom wij gezonde mensen besmetten met een parasitaire worm

17/02/2020

Zeventien gezonde vrijwilligers zijn in Leiden bewust geïnfecteerd met de parasitaire worm schistosoma. Dat klinkt heftig, maar het is juist een slimme manier om onderzoek naar vaccins tegen aan armoede gerelateerde infectieziektes te versnellen. ‘Het moet in één keer goed zijn.’

Lees meer...

Parasitaire worminfectie drukt stempel op afweersysteem

07/01/2020

Infectie met parasitaire wormen leidt tot een grotere diversiteit aan afweercellen in het bloed. Dat schrijven Leidse en Indonesische wetenschappers in het wetenschappelijke tijdschrift Science Translational Medicine. Kennis over de verschillen tussen het afweersysteem van inwoners van ontwikkelingslanden en dat van Europeanen kan helpen bij het verbeteren van vaccins.

Lees meer...

Best Oral Presentation Prize for Patrick van der Zande

08/09/2019

Patrick van der Zande, PhD student in Guigas’ group at the Department of Parasitology, won the Best Oral Presentation prize awarded during the 4th European AMPK workshop in Louvain-la-Neuve (Belgium). His talk was entitled “Dendritic cell-specific deletion of LKB1 aggravates high-fat diet-induced insulin resistance in an AMPK-independent manner”. 

Minisymposium "Glycobiology at the LUMC and beyond"

Datum: 05/07/2019 

Tijd: van 09.00 - 12.00 uur

Locatie: LUMC, hoofgebouw 1, collegezaal 3

Meer informatie en inschrijven 

Programma en sprekers


VIDI beurs voor Bart Everts

24/5/2019

Bart Everts gebruikt zijn Vidi voor onderzoek naar suikers en afweercellen. Type 2 afweerresponsen zijn belangrijk voor bescherming tegen infecties met parasitaire wormen, maar veroorzaken ook allergieën en dragen bij aan tumorgroei. Dendritische cellen en macrofagen spelen een centrale rol in de regulering van dit type afweerrespons. “We hebben recent gevonden dat voor het activeren van dit type afweerrespons binding van een specifieke suiker, O-GlcNAc genaamd, aan eiwitten in deze cellen essentieel is. We gaan uitzoeken hoe dat precies werkt. Aan welke eiwitten bindt dit suiker precies? Ook gaan we testen of het manipuleren van dit proces gebruikt kan worden als een therapie tegen kanker.”

Worminfectie beschermt tegen diabetes type 2

27/3/2019

Een infectie met een parasitaire worm lijkt niet alleen nadelen te hebben. Promovendus Karin de Ruiter ontdekte dat de insulineresistentie stijgt na een anti-wormbehandeling. Omgekeerd zou dit betekenen dat een infectie beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes type 2. De Ruiter promoveerde op 26 maart 2019.
Lees meer ...

Bruno Guigas en Ron Hokke hebben een DiabetesFonds/ZonMW subsidie gekregen 

26/08/2018

Bruno Guigas en Ron Hokke hebben een “Diabetes II Doorbraakprojecten” subsidie gekregen om de rol van eiwitglycosylering in de interactie tussen macrofagen en  vetcellen tijdens obesitas te onderzoeken.


Obesitas, ontsteking en type 2 diabetes

De gezondheid van meer dan 1 miljoen Nederlanders loopt gevaar door obesitas en type 2 diabetes. Ontstoken vetweefsel bij overgewicht kan leiden tot verminderde insulinewerking en diabetes type 2. Een verstoorde communicatie tussen afweercellen en vetcellen kan de oorzaak van de ontsteking zijn.  


Koolhydraatketens

Cellen kunnen elkaar signalen geven via koolhydraatketens (glycanen) en glycaan-receptoren. Hoofdonderzoeker dr. Bruno Guigas en prof. Cornelis Hokke van het LUMC gaan samen met dr. P’ng Loke uit New York onderzoeken wat de rol is van glycanen in de communicatie tussen vetcellen en afweercellen. Ze gaan kijken hoe verschillende glycanen tot stand komen. Hierbij worden cellen uit gezond en ontstoken vetweefsel met elkaar vergeleken. 

 

Ontsteking tegengaan  

De onderzoekers willen begrijpen hoe veranderingen in glycanen van cellen leiden tot de ontregelde communicatie tussen afweercellen en vetcellen. Deze kennis vertelt hoe ze ontsteking van vetweefsel kunnen tegengaan, en daarmee ook de ontwikkeling van diabetes type 2.

Meer informatie....

Boehringen-Ingelheim prijs voor internist-infectioloog Meta Roestenberg

Internist-infectioloog Meta Roestenberg heeft de Boehringer-Ingelheim prijs ontvangen voor haar onderzoek in de translationele parasitologie. Roestenberg werkt aan experimentele klinische studies die moeten leiden tot een snellere en goedkopere ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins. Zo leverde ze een belangrijke bijdrage aan het opzetten van een gecontroleerd humaan infectiemodel voor malaria. Bij deze klinische studies worden gezonde Nederlandse vrijwilligers besmet met malaria en in een vroeg stadium weer behandeld om zo het effect van nieuwe vaccins te testen.

Lees meer ...

Drie miljoen voor sneltest schistosomiasis

15/3/2018
Dr. Govert van Dam, werkzaam bij de afdeling Parasitologie in het LUMC, is coördinator van een consortium dat een subsidie van drie miljoen euro ontvangt voor de verbetering van de gezondheid van zwangere vrouwen, pasgeboreren en kinderen in ontwikkelingslanden. Met het geld zal de door zijn afdeling ontwikkelde sneltest voor schistosomiasis breed in gebruik worden genomen in Madagaskar en Gabon.
Lees meer ...   

Strijden voor een wereld zonder astma

13/12/2017
Bijna iedereen kent wel iemand met astma. Een internationaal onderzoeksconsortium voor astmapreventie onder leiding van LUMC-wetenschapper Hermelijn Smits gaat de komende jaren op zoek naar manieren om deze longziekte de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen: ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam.

Lees meer ...

Malariavaccin doorstaat eerste test met gezonde proefpersonen


24/11/2017

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?
Lees meer ...

Meer kennis over suikerverbindingen biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën

16/10/2017
Het onderzoek naar de rol van suikerverbindingen bij de werking van cellen en organismen – oftewel glycobiologie - staat allang niet meer in de kinderschoenen. “Zelf heb ik me vooral gericht op de glycobiologie van infecties met parasieten, maar veel meer vakgebieden zouden er gebruik van kunnen maken”, meent prof. Ron Hokke van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Bij infectieziekten, ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten speelt glycobiologie een grote rol. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën.” Op maandag 16 oktober sprak Hokke zijn oratie ‘Verbindende suikerverbindingen’ uit.

Lees meer ...

Samenwerking LUMC en Universitas Indonesia

Nieuw inzicht parasitaire wormen en hun invloed op het immuunsysteem en ontstekingsziekten

19/09/2017
Promovendi Maria Kaisar en Dicky Tahapary verlieten hun geboorteland Indonesië voor een promotietraject aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op 19 september verdedigden ze beiden hun proefschrift. Ze kijken terug op een leerzame periode en nemen de opgedane kennis mee terug naar Indonesië.

Lees meer ...

Eerste proefpersonen geinjecteerd met veelbelovend malariavaccin

8/6/2017
Met de eerste injectie bij drie proefpersonen is het testen van een veelbelovend malariavaccin officieel van start gegaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen testen of het vaccin Sanaria® PfSPZ-GA1, dat wordt geproduceerd door het biotechnologiebedrijf Sanaria, veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Lees meer ....


Nieuwe hoogleraar onderzoekt bijzondere suikerketens van parasieten

22/3/2017
Ron Hokke is op 1 maart benoemd tot hoogleraar op de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Hij onderzoekt moleculen van parasieten, zoals wormen, die immuunreacties in hun gastheer opwekken. Dit levert ook waardevolle kennis op in de strijd tegen ziektes als diabetes en allergieën.

Lees meer ...Malariaonderzoek in De kennis van nu

09/03/2017
Het NTR-programma De Kennis van nu besteedde aandacht aan het malaria-onderzoek van het LUMC en het Radboudumc. Shahid Khan vertelde namens het LUMC hoe ver we zijn.


Eind in zicht
Nog steeds overlijden er zo’n half miljoen mensen per jaar aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen sterven eraan. Is er over tien jaar een werkend vaccin tegen malaria? Khan verwacht van wel. Na vijftig jaar onderzoek is het eind in zicht. 


Testen op mensen
Khan en zijn collega-onderzoekers ontwikkelden een vaccin tegen malaria dat nu getest gaat worden op mensen. Daarmee lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan. “Maybe we’re making ourselves out of the job”, merkt Khan lachend op in het tv-programma.


Groen licht voor het testen van een malariavaccin

16/02/2017
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin bij hen te testen.

meer informatie op de LUMC website

meer informatie op de website van de Universiteit LeidenDiesoratie Universiteit Leiden door Prof. Maria Yazdanbakhsh

09/02/2017
Maria Yazdanbakhsh sprak op 8 februari een van de twee diesoraties van de Universiteit Leiden uit. Zij deed dit tijdens viering van de Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. 2017 is een speciaal Aziëjaar voor de Universiteit Leiden. Yazdanbakhsh, hoogleraar Immuunparasitologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werkt voor haar onderzoek naar parasieteninfecties intensief samen met Indonesische onderzoekers.

Meer informatie op de LUMC website
Meer informatie op de website van de Universiteit Leiden
Tekst diesoratie "van parasitisme tot mutualisme"

LUMC-onderzoekers ontvangen 1,2 miljoen euro voor ontwikkeling malariavaccin

12/01/2017
Malaria-onderzoekers dr. Chris Janse en dr. Shahid Khan hebben een Horizon2020-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van een malariavaccin. De onderzoekers van de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dragen hiermee voor een belangrijk deel bij aan het 4-jarige malariaproject OptiMalVax, waaraan een totale Horizon2020-subsidie van 20 miljoen euro is toegekend.
Lees meer ...