Nieuws en aankondigingen

Best Oral Presentation Prize for Patrick van der Zande

08/09/2019

Patrick van der Zande, PhD student in Guigas’ group at the Department of Parasitology, won the Best Oral Presentation prize awarded during the 4th European AMPK workshop in Louvain-la-Neuve (Belgium). His talk was entitled “Dendritic cell-specific deletion of LKB1 aggravates high-fat diet-induced insulin resistance in an AMPK-independent manner”. 


Minisymposium "Glycobiology at the LUMC and beyond"

Datum: 5 juli 2019 

Tijd: van 09.00 - 12.00 uur

Locatie: LUMC, hoofgebouw 1, collegezaal 3

Meer informatie en inschrijven 

Programma en sprekers


VIDI beurs voor Bart Everts

24/5/2019

Bart Everts gebruikt zijn Vidi voor onderzoek naar suikers en afweercellen. Type 2 afweerresponsen zijn belangrijk voor bescherming tegen infecties met parasitaire wormen, maar veroorzaken ook allergieën en dragen bij aan tumorgroei. Dendritische cellen en macrofagen spelen een centrale rol in de regulering van dit type afweerrespons. “We hebben recent gevonden dat voor het activeren van dit type afweerrespons binding van een specifieke suiker, O-GlcNAc genaamd, aan eiwitten in deze cellen essentieel is. We gaan uitzoeken hoe dat precies werkt. Aan welke eiwitten bindt dit suiker precies? Ook gaan we testen of het manipuleren van dit proces gebruikt kan worden als een therapie tegen kanker.”

Worminfectie beschermt tegen diabetes type 2

27/3/2019

Een infectie met een parasitaire worm lijkt niet alleen nadelen te hebben. Promovendus Karin de Ruiter ontdekte dat de insulineresistentie stijgt na een anti-wormbehandeling. Omgekeerd zou dit betekenen dat een infectie beschermt tegen de ontwikkeling van diabetes type 2. De Ruiter promoveerde op 26 maart 2019.
Lees meer ...

Bruno Guigas en Ron Hokke hebben een DiabetesFonds/ZonMW subsidie gekregen 

26/08/2018

Bruno Guigas en Ron Hokke hebben een “Diabetes II Doorbraakprojecten” subsidie gekregen om de rol van eiwitglycosylering in de interactie tussen macrofagen en  vetcellen tijdens obesitas te onderzoeken.


Obesitas, ontsteking en type 2 diabetes

De gezondheid van meer dan 1 miljoen Nederlanders loopt gevaar door obesitas en type 2 diabetes. Ontstoken vetweefsel bij overgewicht kan leiden tot verminderde insulinewerking en diabetes type 2. Een verstoorde communicatie tussen afweercellen en vetcellen kan de oorzaak van de ontsteking zijn.  


Koolhydraatketens

Cellen kunnen elkaar signalen geven via koolhydraatketens (glycanen) en glycaan-receptoren. Hoofdonderzoeker dr. Bruno Guigas en prof. Cornelis Hokke van het LUMC gaan samen met dr. P’ng Loke uit New York onderzoeken wat de rol is van glycanen in de communicatie tussen vetcellen en afweercellen. Ze gaan kijken hoe verschillende glycanen tot stand komen. Hierbij worden cellen uit gezond en ontstoken vetweefsel met elkaar vergeleken. 

 

Ontsteking tegengaan  

De onderzoekers willen begrijpen hoe veranderingen in glycanen van cellen leiden tot de ontregelde communicatie tussen afweercellen en vetcellen. Deze kennis vertelt hoe ze ontsteking van vetweefsel kunnen tegengaan, en daarmee ook de ontwikkeling van diabetes type 2.

Meer informatie....

Boehringen-Ingelheim prijs voor internist-infectioloog Meta Roestenberg

Internist-infectioloog Meta Roestenberg heeft de Boehringer-Ingelheim prijs ontvangen voor haar onderzoek in de translationele parasitologie. Roestenberg werkt aan experimentele klinische studies die moeten leiden tot een snellere en goedkopere ontwikkeling van nieuwe medicijnen en vaccins. Zo leverde ze een belangrijke bijdrage aan het opzetten van een gecontroleerd humaan infectiemodel voor malaria. Bij deze klinische studies worden gezonde Nederlandse vrijwilligers besmet met malaria en in een vroeg stadium weer behandeld om zo het effect van nieuwe vaccins te testen.

Lees meer ...

Drie miljoen voor sneltest schistosomiasis

15/3/2018
Dr. Govert van Dam, werkzaam bij de afdeling Parasitologie in het LUMC, is coördinator van een consortium dat een subsidie van drie miljoen euro ontvangt voor de verbetering van de gezondheid van zwangere vrouwen, pasgeboreren en kinderen in ontwikkelingslanden. Met het geld zal de door zijn afdeling ontwikkelde sneltest voor schistosomiasis breed in gebruik worden genomen in Madagaskar en Gabon.
Lees meer ...   

Strijden voor een wereld zonder astma

13/12/2017
Bijna iedereen kent wel iemand met astma. Een internationaal onderzoeksconsortium voor astmapreventie onder leiding van LUMC-wetenschapper Hermelijn Smits gaat de komende jaren op zoek naar manieren om deze longziekte de wereld uit te helpen. Ze zoeken de oplossing bij de commensalen: ‘goede’ micro-organismen die leven in en op ons lichaam.

Lees meer ...

Malariavaccin doorstaat eerste test met gezonde proefpersonen


24/11/2017

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?
Lees meer ...

Meer kennis over suikerverbindingen biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën

16/10/2017
Het onderzoek naar de rol van suikerverbindingen bij de werking van cellen en organismen – oftewel glycobiologie - staat allang niet meer in de kinderschoenen. “Zelf heb ik me vooral gericht op de glycobiologie van infecties met parasieten, maar veel meer vakgebieden zouden er gebruik van kunnen maken”, meent prof. Ron Hokke van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Bij infectieziekten, ontstekingen, kanker en hart- en vaatziekten speelt glycobiologie een grote rol. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe therapieën.” Op maandag 16 oktober sprak Hokke zijn oratie ‘Verbindende suikerverbindingen’ uit.

Lees meer ...

Samenwerking LUMC en Universitas Indonesia

Nieuw inzicht parasitaire wormen en hun invloed op het immuunsysteem en ontstekingsziekten

19/09/2017
Promovendi Maria Kaisar en Dicky Tahapary verlieten hun geboorteland Indonesië voor een promotietraject aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op 19 september verdedigden ze beiden hun proefschrift. Ze kijken terug op een leerzame periode en nemen de opgedane kennis mee terug naar Indonesië.

Lees meer ...

Eerste proefpersonen geinjecteerd met veelbelovend malariavaccin

8/6/2017
Met de eerste injectie bij drie proefpersonen is het testen van een veelbelovend malariavaccin officieel van start gegaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen testen of het vaccin Sanaria® PfSPZ-GA1, dat wordt geproduceerd door het biotechnologiebedrijf Sanaria, veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Lees meer ....


Nieuwe hoogleraar onderzoekt bijzondere suikerketens van parasieten

22/3/2017
Ron Hokke is op 1 maart benoemd tot hoogleraar op de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). 

Hij onderzoekt moleculen van parasieten, zoals wormen, die immuunreacties in hun gastheer opwekken. Dit levert ook waardevolle kennis op in de strijd tegen ziektes als diabetes en allergieën.

Lees meer ...Malariaonderzoek in De kennis van nu

09/03/2017
Het NTR-programma De Kennis van nu besteedde aandacht aan het malaria-onderzoek van het LUMC en het Radboudumc. Shahid Khan vertelde namens het LUMC hoe ver we zijn.


Eind in zicht
Nog steeds overlijden er zo’n half miljoen mensen per jaar aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen sterven eraan. Is er over tien jaar een werkend vaccin tegen malaria? Khan verwacht van wel. Na vijftig jaar onderzoek is het eind in zicht. 


Testen op mensen
Khan en zijn collega-onderzoekers ontwikkelden een vaccin tegen malaria dat nu getest gaat worden op mensen. Daarmee lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan. “Maybe we’re making ourselves out of the job”, merkt Khan lachend op in het tv-programma.


Groen licht voor het testen van een malariavaccin

16/02/2017
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin bij hen te testen.

meer informatie op de LUMC website

meer informatie op de website van de Universiteit LeidenDiesoratie Universiteit Leiden door Prof. Maria Yazdanbakhsh

09/02/2017
Maria Yazdanbakhsh sprak op 8 februari een van de twee diesoraties van de Universiteit Leiden uit. Zij deed dit tijdens viering van de Dies Natalis, de verjaardag van de universiteit. 2017 is een speciaal Aziëjaar voor de Universiteit Leiden. Yazdanbakhsh, hoogleraar Immuunparasitologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), werkt voor haar onderzoek naar parasieteninfecties intensief samen met Indonesische onderzoekers.

Meer informatie op de LUMC website
Meer informatie op de website van de Universiteit Leiden
Tekst diesoratie "van parasitisme tot mutualisme"

LUMC-onderzoekers ontvangen 1,2 miljoen euro voor ontwikkeling malariavaccin

12/01/2017
Malaria-onderzoekers dr. Chris Janse en dr. Shahid Khan hebben een Horizon2020-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van een malariavaccin. De onderzoekers van de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dragen hiermee voor een belangrijk deel bij aan het 4-jarige malariaproject OptiMalVax, waaraan een totale Horizon2020-subsidie van 20 miljoen euro is toegekend.
Lees meer ...