Intercollegiaal overleg

De afdeling parasitologie van het LUMC is een nationaal expertisecentrum voor de diagnostiek en behandeling van parasitaire infecties en tevens een nationaal referentie laboratorium. Wij vervullen daarom zowel diagnostische als consultatieve functies. Afhankelijk van uw vraag kunt u ons op verschillende manieren bereiken:

Telefonisch overleg

Voor overleg over de diagnostiek van parasitaire aandoeningen kunt u bellen met de dienstdoend parasitoloog via het centrale telefoonnummer 071-5269111, pieper 98672. Heeft u specifieke vragen over de behandeling van parasitaire aandoeningen, neem dan contact op met onze dienstdoende internist-infectioloog via het centrale telefoonnummer of de polikliniek infectieziekten 071-5261850.

Diagnostiek

De Afdeling Parasitologie is een nationaal parasitologisch referentie laboratorium. Medische instanties en/of (huis)artsen kunnen patiëntenmateriaal insturen voor een diagnostische beoordeling. Deze reguliere diagnostiek van parasitaire infecties is ondergebracht in het Klinisch Microbiologisch Laboratorium. Dit laboratorium bestaat uit vijf deellaboratoria, waaronder het deellab Parasitologie. Naast het regulier morfologisch onderzoek worden in de deellaboratoria Moleculaire Biologie en Serologie parasitaire infecties gediagnosticeerd aan de hand van moleculaire technieken (PCR) en serologie. De Afdeling Parasitologie verzorgt hierbij de inhoudelijke aansturing. 

Ons parasitologisch diagnostisch aanvraagformulier 

Voor vragen over in te zetten diagnostiek of over uitslagen uit ons laboratorium, kunt u telefonisch overleggen met de dienstdoend parasitoloog op bovenstaande nummers.

De afdeling vervult daarnaast een belangrijke rol in de kwaliteitsborging van de parasitologische diagnostiek binnen de Stichting Kwaliteitsbewaking Medische Laboratoriumdiagnostiek ( SKML) en is actief betrokken bij de informatievoorziening over parasitaire infecties via (de website van) de Nederlandse Vereniging voor Parasitologie (NVP). 

Verwijzen

Voor de behandeling van (complexe) parasitologische infecties kunt u patiënten verwijzen naar de polikliniek infectieziekten, per brief, fax of via zorgdomein. Mocht er sprake zijn van spoed dan kunt u bellen met de Chef de polikliniek of één van de stafleden van de afdeling Infectieziekten en wordt er op zeer korte termijn een afspraak gemaakt.  

  • Afspraken: 071-526 1850
  • Spreekuur op afspraak: vrijdag 8:30 – 12:00 uur
  • Spoedspreekuur iedere werkdag op afspraak