Onderzoek in het nieuws 2009 - 2011

 •  Artikel in NRC over malaria en sikkelcelanemie
  Klik hier voor het artikel (met commentaar van Dr. Chris Janse).

 • Artikel in de Volkskrant over malariavaccin van GlaxoSmithKline
  Klik hier voor het artikel (met commentaar van Dr. Chris Janse).

 • Malaria-artikel vaakst geciteerd Elsevier award
  Het artikel High efficiency transfection of Plasmodium berghei facilitates novel selection procedures  van de Leidse malariagroep (afdeling Parasitologie) heeft een eervolle vermelding van Elsevier gekregen. Het artikel behoorde de afgelopen vijf jaar tot de meest geciteerde artikelen in het tijdschrift Molecular and Biochemical Parasitology
  Het artikel beschrijft een nieuwe en efficiënte methode voor genetisch transformatie van malariaparasieten. Tegenwoordig gebruiken onderzoekers wereldwijd deze methode voor de functionele analyse van genen van de malariaparasiet. De methode is ook beschreven in Nature Protocols.

 • Nieuwe methode for genetische modificatia van malariaparasieten (maart 2011)
  LUMC-onderzoekers van de Malariagroep (afdeling Parasitologie) hebben een methode ontwikkeld for random mutagenese van het genoom van de malaria parasiet Plasmodium berghei met behulp van DNA-transposons. Zie het artikel in BMC Genomics over deze methode en het commentaar artikel in BMC Biology


 • Malarialab LUMC op vaccinjacht:
  Interview in het blad 'Laboratoium Magazine' met Dr. C.J. Janse over het onderzoek naar een malaria vaccin in het LUMC (Laboratorium Magazine nr. 7 - 2010)

 • Nieuw licht op de levenscyclus van de malariaparasiet. huid_malaria_parasiet
  Malariaparasieten kunnen na een muggenbeet niet alleen via de lever maar ook via de huid in de rode bloedcellen belanden. Dat blijkt uit onderzoek van het Institut Pasteur in Parijs, waaraan ook dr. Blandine Franke-Fayard en dr. Chris Janse van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) meewerkten. Zij publiceren hun bevindingen deze week in de Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). Zie de nieuwsberichten van het LUMC op het Albinusnet en op de Homepage, en de artikelen in Cicero en het Leids Universitair Weekblad Mare (Mare nummer 6, 14 oktober 2010)
 • Kunstmatig chromosoom bij malariaparasiet ingebracht
  LUMC-onderzoekers van de Malariagroep (afdeling Parasitologie) zijn er als eerste in geslaagd om een artificieel chromosoom te maken van de malariaparasiet (Plasmodium) en deze in de kern van de malariaparasiet te brengen. Zie nieuws items op de websites van LUMCCicero en Medical Facts.
  Kunstmatig malaria chromosoom


 • Interview in Serious Request* over de ontwikkeling van een malaria vaccin.
  Binnen door een topinstituut TI-Pharma gesubsidieerd onderzoeksproject werken het Nijmeegse UMC St Radboud, het LUMC en het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Sanaria aan een vaccin dat bestaat uit verzwakte parasieten.

  *Benefietactie Serious Request van Radio 3FM voor bestrijding van malaria

 • Shahid KhanSubsidie van honderdduizend dollar voor Malaria Onderzoeksgroep.
  Dr. Shahid Khan (Malaria Onderzoeksgroep, afdeling Parasitologie) heeft van de Bill & Melinda Gates Foundation de Grand Challenges Exploration (GCE) subsidie van honderdduizend dollar ontvangen. Hiermee gaat Khan onderzoeken of het mogelijk is om een malariavaccin te maken dat niet alleen mensen beschermt tegen een infectie maar tegelijkertijd de overdracht van de parasiet door muggen vermindert. Zie ook de berichtgeving hierover op de website van TI PharmaLUMCen in Cicero (14 november 2009)

 • Piranha's, tarantula's en de malariaparasiet: een interview met Mohammed Sajid, medewerker van de malaria onderzoeksgroep.

 • aga religaParasitologe wint prijs voor presentatie van haar onderzoek aan malaria.
  Aga Religa, werkzaam als AIO in de Malaria Onderzoeksgroep (Parasitologie), heeft  in september een prijs in de wacht gesleept voor haar 'outstanding' presentatie van haar onderzoek met betrekking tot de rol van een histone deacetylase (SIR2) in malaria parasieten. Zie verder een samenvatting van haar onderzoek.

 • A double knockout against malaria'.
  Een interview/artikel met onder andere Dr. C.J. Janse over vaccins gebaseerd op genetisch gemodificeerde, verzwakte malaria parasieten in SciBX (Science-Business eXchange; 6 Augustus 2009) naar aanleiding van een artikel in Proceedings of the National Academy of Sciences over genetisch gemodificeerde, verzwakte sporozoieten.

 • Genetische code van parasiet Schistosoma mansoni ontrafeld  mohammed sajid
  Dr. Mohammed Sajid, werkzaam bij de Malaria-onderzoeksgroep van de afdeling Parasitologie van het LUMC heeft bijgedragen aan de ontrafeling van het erfelijke materiaal van de voor mensen schadelijke worm Schistosoma mansoni. Een internationaal consortium, waar Dr. Mohammed Sajid deel van uitmaakt, heeft het genoom van deze parasiet in kaart gebracht en deed een stap in de richting van nieuwe medicijnen voor de miljoenen mensen die jaarlijks met de parasiet geïnfecteerd raken. Het gerenommeerde vakblad Nature publiceerde hierover op 16 juli 2009. Schistosomiasis (ook bekend als bilharzia) treft jaarlijks ongeveer 210 miljoen mensen in vooral delen van Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Amerika.