Leids malaria onderzoek in het nieuws 

Nieuws 2017 - 2020

Eerste klinische trial met genetisch gemodificeerd malariavaccin succesvol afgerond

20/05/2020

In een vernieuwende studie hebben LUMC en Radboudumc gezamenlijk een kandidaat-vaccin getest op basis van een genetisch verzwakte malariaparasiet. De resultaten van deze klinische trial, gepubliceerd in Science Translational Medicine, laten zien dat het vaccin veilig is een afweer opwekt tegen een malariainfectie.

Lees meer hierover in een artikel van Nieuwsuur en Eurekalert

Fiona Geurten over haar werk als Researchanalist bij de malaria-onderzoeksgroep

24/04/2020

Fiona Geurten, research analist bij de malariaonderzoeksgroep van de afdeling Parasitologie, verteld over het malaria onderzoek en hoe het begon met een bezoek aan Afrika.
Lees meer ...

Nieuwe inzichten in het leverstadium van de malariaparasiet

November 2019

Onderzoekers van de afdeling Parasitologie dragen bij aan verbeterde kennis van het leverstadium van malaria en de ontdekking van nieuwe aangrijpingspunten voor medicijnen en vaccins (gepubliceerd in CELL) 

Lees meer… en lees meer …‘Malaria de wereld uit’

maart 2018 

Het maartnummer van het LUMC magazine besteedde aandacht aan het malariavaccin onderzoek in het LUMC.
Het klinkt bizar: gezonde mensen inspuiten met de parasiet die malaria veroorzaakt. Toch lijkt het een veelbelovende manier om de dodelijke ziekte het hoofd te bieden. Onderzoekers van het LUMC en Radboudumc testen of het inderdaad zo werkt.

Lees meer ….

Malariavaccin doorstaat eerste test met gezonde proefpersonen


24/11/2017

Een malariavaccin met genetisch verzwakte parasieten veroorzaakt geen malaria in gezonde proefpersonen. Het vaccin kon veilig aan 19 proefpersonen worden gegeven. Met dat goede nieuws is de eerste fase van het onderzoek naar dit vaccin door het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc afgerond. De volgende vraag is nu: hoe goed beschermt het vaccin tegen malaria?
Lees meer ...

Eerste proefpersonen geinjecteerd met veelbelovend malariavaccin

8/6/2017
Met de eerste injectie bij drie proefpersonen is het testen van een veelbelovend malariavaccin officieel van start gegaan. Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc in Nijmegen testen of het vaccin Sanaria® PfSPZ-GA1, dat wordt geproduceerd door het biotechnologiebedrijf Sanaria, veilig is en geen ernstige bijwerkingen veroorzaakt.

Lees meer ....


TechTalk Genome editing in malaria vaccin research

16/03/2017
Tijdens de TechTalk Genome Editing op 16 maart 2017 sprak Shahid Khan over "Genome editing in malaria vaccine research". De Leidse malariagroep gebruikt de CRISPR-Cas technologie voor genetische modificatie van malaria parasieten (P. falciparum).

Malariaonderzoek in De kennis van nu

09/03/2017
Het NTR-programma De Kennis van nu besteedde aandacht aan het malaria-onderzoek van het LUMC en het Radboudumc. Shahid Khan vertelde namens het LUMC hoe ver we zijn.


Eind in zicht
Nog steeds overlijden er zo’n half miljoen mensen per jaar aan malaria. Vooral kinderen en zwangere vrouwen sterven eraan. Is er over tien jaar een werkend vaccin tegen malaria? Khan verwacht van wel. Na vijftig jaar onderzoek is het eind in zicht. 


Testen op mensen
Khan en zijn collega-onderzoekers ontwikkelden een vaccin tegen malaria dat nu getest gaat worden op mensen. Daarmee lijkt de laatste fase van het onderzoek in te gaan. “Maybe we’re making ourselves out of the job”, merkt Khan lachend op in het tv-programma.


Groen licht voor het testen van een malariavaccin

16/02/2017
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Radboudumc hebben groen licht gekregen om vrijwilligers opzettelijk met malaria te besmetten, om een veelbelovend vaccin bij hen te testen.

meer informatie op de LUMC website

meer informatie op de website van de Universiteit LeidenLUMC-onderzoekers ontvangen 1,2 miljoen euro voor ontwikkeling malariavaccin

12/01/2017
Malaria-onderzoekers dr. Chris Janse en dr. Shahid Khan hebben een Horizon2020-subsidie van 1,2 miljoen euro ontvangen voor de ontwikkeling van een malariavaccin. De onderzoekers van de afdeling Parasitologie van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dragen hiermee voor een belangrijk deel bij aan het 4-jarige malariaproject OptiMalVax, waaraan een totale Horizon2020-subsidie van 20 miljoen euro is toegekend.
Lees meer ...