Hoe voorkom ik een infectie?  

Deet Anti-Insect

Het risico om malaria op te lopen kan men verkleinen door de volgende maatregelen te nemen:

(zie ook de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) die Nederlandse richtlijnen geeft voor preventie van malaria bij reizigers)

 1. Bescherming tegen muggenbeten (malariamuggen steken vooral vanaf zonsondergang tot zonsopgang) :
  • door het dragen van bedekkende kleding.
  • door onbedekte huid in te smeren met muggenwerende middelen zoals muggenolie/stift welke DEET (N,N-diëthyl-3-toluamide) bevatten. Er zijn speciale richtlijnen voor het gebruik van muggen 'repellents' die DEET bevatten (zie de website van het LCR). Alternatieve middelen, bijvoorbeeld citronella, zijn minder effectief (zie het artikel: Fradin M. and Day J. (2002) Comparative efficacy of insect repellents (pdf) against mosquito bites. N Engl J Med 447,2-3). Het innemen van vitamine B1 heeft geen insectenwerende werking.
  • door het slapen in een muggenvrije ruimte of onder een klamboe. Aangeraden wordt om klamboes te gebruiken die geïmpregneerd zijn met mug-bestrijdingsmiddelen zoals permethrine of deltamethrine.
   Informatie en advies voor het aanschaffen van een klamboe is onder andere te vinden op de website van careplus.

 2. klamboeVoorkomen van een malaria infectie door het slikken van geneesmiddelen.
  Chemoprofylaxe = het slikken van anti-malaria tabletten of pillen. Dit voorkomt niet dat men geïnfecteerd raakt met malariaparasieten via een muggenbeet, maar de medicijnen doden de parasieten die in het bloed of de lever zitten (zie verder bij 'Adviezen voor Tropenreizigers, Vakantiegangers' en 'Behandeling van Malaria')
 • Men kan niet tegen malaria gevaccineerd worden. Er is op dit moment geen effectief vaccin voorhanden.