Onderwijs en opleidingen

Onderwijs:

Algemeen
De Afdeling Parasitologie verzorgt onderwijs over parasitologische onderwerpen, zowel binnen het reguliere curriculum (zie Geneeskunde en Biomedische Wetenschappen)  als daarbuiten.

Studenten: Onderzoeksprojecten/stages
Binnen de verschillende secties zijn veel mogelijkheden voor studenten (studie: Geneeskunde, Biomedische Wetenschappen, (Medische) Biologie, Diergeneeskunde, universitair of HBO) voor het lopen van een onderzoekstage in het laboratorium of in de tropen. Zie voor verdere informatie Studenten-Onderzoekstages.

Opleiding:

Opleidingen met betrekking tot de parasitologie zijn:

  • Klinisch parasitoloog, binnen de opleiding tot medisch microbioloog 
  • Medisch-biologisch onderzoeker
  • Laboratorium-medewerker parasitologie.

Parasitologie is geen zelfstandig klinisch specialisme. De parasitologische diagnostiek wordt in het algemeen verricht in laboratoria voor microbiologie of in klinisch-chemische laboratoria (zie voor verdere informatie bij Medisch Specialist).

SMBWO-erkenning als parasitologisch onderzoeker kan worden verkregen via de Stichting Medisch Biologisch Wetenschappelijk Onderzoeker. Tot de opleidingseisen behoren een promotie op het terrein van de parasitologie, deelname aan de post-academische cursus medisch-parasitologische diagnostiek, en ervaring op de gebieden van de klinische en diagnostische parasitologie. Verdere inlichtingen zijn te verkrijgen bij de secretaris van de  Nederlandse Vereniging voor Parasitologie en de SMBWO.

De opleiding tot laboratorium-medewerker Parasitologie vindt plaats binnen de diverse HBO-opleidingen. De afdeling Parasitologie in Leiden levert uitgebreide bijdragen aan het post-HBO en post-academisch onderwijs. Zie verder Bij- en Nascholing.