Patiëntenfolder

Scoliose (zijwaartse verkromming wervelkolom)

Heeft u scoliose? U bent bij het LUMC in goede handen. Lees hier meer over wat scoliose inhoudt en welke zorg het LUMC u biedt.

Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Orthopedie.

Onze zorg

Wat is Scoliose (zijwaartse verkromming wervelkolom)?

Scoliose is een zijwaartse verkromming van de wervelkolom door een verdraaiing van de wervels. Het tijdstip van ontstaan van een scoliose kan variëren van de kinderleeftijd tot het begin van de puberteit.

Verschijnselen

In het merendeel van de gevallen is er geen sprake van pijnklachten bij een scoliose, de scoliose wordt daarom vaak ontdekt door de naasten van de patiënt en niet eens zozeer door de patiënt zelf.

Oorzaak

Meestal is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak voor te vinden en begint de scoliose net rond de puberteit.

Behandeling

Welke behandelingen zijn er mogelijk?

De verkromming kan steeds erger worden, met name tijdens de groeispurt, daarom is het belangrijk om de scoliose goed te vervolgen en eventueel te behandelen door middel van oefentherapie, soms aanvullend met een brace en in sommige gevallen zelfs met een operatie om de rug te stabiliseren. Een ernstige verkromming kan namelijk mogelijk leiden tot ademhalingsproblemen naast natuurlijk de cosmetische bezwaren en klachten van vermoeidheid door de afwijkende houding op latere leeftijd. Wanneer de groei gestopt is, is verdere vervolging van de scoliose meestal niet meer noodzakelijk omdat de verkromming stabiel zal blijven.  

De behandeling is afhankelijk van de ernst van de verkromming van de wervelkolom en soms ook afhankelijk van een eventuele onderliggende aandoening (bijvoorbeeld als er ook sprake is van de ziekte van Duchenne). Uw behandelend arts zal u advies geven wat de meest geschikte behandeling is voor uw kind. 

Meer informatie

Links

Zie voor meer informatie ook onze patiëntenfolder "Behandeling van scoliose met Boston brace".