Holvoeten (pes cavovarus)

Uw diagnose

Een holvoet kan pijnklachten geven door het op de buitenrand lopen van de voet. Bij een holvoet staat de binnenzijde van de voet te ver af van de grond. De achtervoet kan daardoor naar buiten kantelen. Men spreekt dan van een pes cavovarus. De varus omschrijft de stand van de achtervoet. 

De holvoet (pes cavovarus) kent verschillende oorzaken. Het kan ontstaan na het verkeerd vastgroeien van een botbreuk ter hoogte van de voet-enkel. Een neurologische afwijkingen (afwijkingen van de zenuwen in het lichaam of het ruggenmerg) als Charcot-Marie-Tooth ziekte en spina bifida (open rug). Het kan echter ook zo zijn dat er geen evidente oorzaak aan ten grondslag ligt. De afwijking is dan vaak in veel mildere vorm zichtbaar. 

Als behandeling bij klachten wordt meestal aangepast schoeisel geadviseerd. In zeer ernstige gevallen kan het soms nodig zijn om een operatie te verrichten. 

Een eventuele behandeling is dus afhankelijk van de klachten, de ernst van de afwijking en de onderliggende oorzaak. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is.