Elleboogprothese

Uw diagnose

Een elleboogprothese is een gewrichtsvervangend middel van metaal dat geplaatst wordt in de elleboog. Het ellebooggewricht bestaat uit het bot uiteinde van de bovenarm (humerus), het spaakbeen (radius) en de ellepijp (ulna). Al deze delen van het ellebooggewricht worden vervangen door een prothese. De prothese wordt ingebracht middels een operatie en wordt vastgezet in het bot met cement óf de prothese heeft de eigenschap om “in te kunnen groeien” in het bot. 

De mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een elleboogprothese hebben dusdanig ernstige schade opgelopen aan het kraakbeen van hun elleboog dat het ellebooggewricht niet goed meer functioneert en erg pijnlijk is. Dit ziet men bijvoorbeeld bij zeer slechte artrose in de elleboog, bij ernstige reumatoïde artritis (reuma) van de elleboog, maar ook wanneer de elleboog volledig gebroken is. Bij dit laatste wacht men het verder herstel van het kraakbeen niet af, maar verwacht men al (afhankelijk van het type breuk) dat de uitkomst van de genezing van het kraakbeen heel erg slecht zal zijn. 

Echter, niet alle mensen met artrose, reuma of een botbreuk van de elleboog hebben een elleboogprothese nodig. Uw behandelend arts zal beoordelen of u in aanmerking komt voor een elleboogprothese of dat wellicht nog andere (niet-operatieve) opties mogelijk zijn. Belangrijk om te weten is dat een elleboogprothese een gewrichtsvervangend middel is; het zal de pijn verhelpen en een verbetering van de bewegingen in uw elleboog geven, maar het wordt desondanks niet meer zo goed als de elleboog van vroeger. U mag bijvoorbeeld met een elleboogprothese niet meer zwaar tillen. 

Zie voor meer informatie omtrent een elleboogprothese ook onze patiëntenfolder “Totale (nieuwe) elleboogprothese)”.