Botbreuk, sleutelbeen

Uw diagnose

Een botbreuk (fractuur) in sleutelbeen (clavicula) kan ontstaan na een val op de schouder of door een directe klap op het sleutelbeen. In het merendeel van de gevallen is een operatie niet nodig en groeit de breuk vanzelf weer vast. Dit type breuk wordt dan concreet behandeld met een mitella. In uitzonderlijke gevallen moet er een operatie aan te pas komen waarbij dan een plaat de botbreuk stabiliseert. 

De behandeling (met of zonder operatie) is afhankelijk van de kwaliteit van het bot, het type breuk en eventuele bijkomende letsels. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat het bot niet geneest.

Na het oplopen van deze botbreuk is het risico op een volgende botbreuk verhoogd wanneer u ouder bent dan 50 jaar én osteoporose (botontkalking) heeft. Daarom zal er automatisch een verwijzing plaatsvinden naar de Endocrinoloog in het LUMC. Via deze afdeling zal onderzoek plaatsvinden of u eventueel osteoporose heeft, indien dit het geval is, zullen zij u daarover verdere adviezen geven.