Botbreuk, heup en bovenbeen

Uw diagnose

Een botbreuk (fractuur) van de heup kan ontstaan na een val op de heup. De heup kan breken ter hoogte van de lies (bij de heupkop) of in het midden van het bovenbeen (femur). Dit laatste noemen wij dan een bovenbeenbreuk oftewel een femurfractuur. Daarnaast kan het bot rondom een heupprothese ook nog steeds breken na een flinke val, dit heet dan een periprothethische (peri = rondom) botbreuk. 

Een gebroken heup of bovenbeen wordt grotendeels met een operatie behandeld. De breuk wordt dan gestabiliseerd met een plaat of een metalen pen. In sommige gevallen kan zelfs gekozen worden voor een totale of een halve heupprothese. 

Bij een botbreuk rondom een heupprothese (periprothethische fractuur) is niet altijd een operatie nodig. Als er wel een operatie nodig is, kan het zijn dat in sommige gevallen de prothese vervangen moet worden. 

De operatieve behandeling is afhankelijk van het type breuk en eventuele bijkomende letsels. Uw behandelend arts zal u advies geven wat in uw situatie de meest geschikte behandeling is. Voor rokers is de belangrijkste stap in de behandeling te stoppen met roken. Roken kan ertoe leiden dat het bot niet geneest.

Na het oplopen van deze botbreuk is het risico op een volgende botbreuk verhoogd wanneer u ouder bent dan 50 jaar én osteoporose (botontkalking) heeft. Daarom zal er automatisch een verwijzing plaatsvinden naar de Endocrinoloog in het LUMC. Via deze afdeling zal onderzoek plaatsvinden of u eventueel osteoporose heeft, indien dit het geval is, zullen zij u daarover verdere adviezen geven.