Heupprothese

Uw diagnose

Een heupprothese is een gewrichtsvervangend metalen implantaat dat geplaatst wordt in de heup. Het heupgewricht bestaat uit de kop van het bovenbeen (femur) en de heupkom (acetabulum) die in het bekken ligt. Beide delen van het heupgewricht worden vervangen door een prothese. De prothese wordt ingebracht middels een operatie en wordt vastgezet in het bot met cement óf de prothese heeft de eigenschap om “in te kunnen groeien” in het bot. 

De mensen die uiteindelijk in aanmerking komen voor een heupprothese hebben dusdanig ernstige schade opgelopen aan het kraakbeen van hun heup dat het heupgewricht niet goed meer functioneert en erg pijnlijk is. Dit ziet men met name bij zeer ernstige heupartrose, maar in sommige gevallen ook bij ernstige reumatoïde artritis (reuma). De artrose van het heupgewricht kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld ten gevolge van een botbreuk, osteonecrose, na een ernstige infectie van het heupgewricht of bij een onbehandelde heupdysplasie. 

Echter, niet alle mensen met heupartrose  hebben een prothese nodig. Uw behandelend arts zal beoordelen of u in aanmerking komt voor een heupprothese óf dat wellicht nog andere (niet-operatieve) opties mogelijk zijn. Belangrijk om te weten is dat een heupprothese een gewrichtsvervangend middel is; het zal de pijn verhelpen en een verbetering van de bewegingen in uw heup geven, maar het wordt desondanks niet meer zo goed als de heup van vroeger. U moet bijvoorbeeld wel enigszins opletten bij extreme bewegingsuitslagen omdat de heupprothese eventueel dan “uit de kom” kan schieten. 

Zie voor meer informatie omtrent een heupprothese ook onze patiëntenfolder “Totale (nieuwe) heupprothese)”.