Gipskamer

De gipskamer is het werkterrein van de gipsverbandmeester. In de gipskamer kunt u niet alleen terecht met een gebroken arm of been, zoals vaak wordt gedacht. De gipsverbandmeesters die werken op de gipskamer behandelen patiënten die fracturen, afwijkingen, aandoeningen, ziekten of letsels hebben aan het 'steun- en bewegingsapparaat'. Met andere woorden: alles wat te maken heeft met botten, spieren, pezen en gewrichten, maar ook gewrichtsbanden en kapsels. Zij maken gebruik van diverse materialen (zoals gips, kunststofgips, braces en bandages) en de modernste technieken, waaronder verband-, orthese- en prothesetechniek.

Na een bezoek op SEH of de gipskamer plannen we een vervolgafspraak voor u in. U krijgt hiervan bericht thuisgestuurd. Wanneer een specialist u doorstuurt, kan de afspraak meestal dezelfde dag plaatsvinden. Soms moet er een afspraak gemaakt worden. Dit doen we in overleg met u.

Mocht u een afspraak willen wijzigen of afbellen, neem dan contact met ons op.

Contactgegevens gipskamer LUMC

Poligebouw Heelkunde, Orthopedie en Gipskamer, Gebouw 14, route 1000
Telefoonnummer: 071 - 526 30 38
Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.30 uur 
Telefonische bereikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 9.30 uur en van 13.30 tot 14.30 uur
Belt u buiten de telefonische bereikbaarheid dan krijgt u een bandje met een keuzemenu.

Wanneer komt u op de gipskamer

In het LUMC wordt op de Spoedeisende Hulp (SEH) en/of op de gipskamer het gipsverband aangelegd. Als u op de Spoedeisende Hulp gips gekregen heeft, vinden verdere controles op de gipskamer plaats. Het is ook mogelijk dat u een verwijzing heeft gekregen van de poli Chirurgie, Orthopedie of Plastische Chirurgie, de revalidatiearts, de reumatoloog en soms ook de neuroloog, een andere behandelaar of een ander behandelcentrum (uit binnen- of buitenland). Als u voor uw afspraak komt, meldt u zich op het afgesproken tijdstip met uw ID bij de aanmeldzuil in het poligebouw nr. 14, route 1000, naast de parkeergarage. U ontvangt bij de aanmeldzuil een ticket. Op dit ticket staan de afspraken die u heeft en welke route u moet volgen. Als u bij de gipskamer bent aangekomen, meldt u zich ook daar aan bij de aanmeldzuil. U kunt vervolgens plaatsnemen in de wachtkamer. U wordt zo spoedig mogelijk opgeroepen. Soms kan het zijn dat andere mensen eerder naar binnen worden geroepen terwijl zij pas later aankwamen. Dit is bijvoorbeeld omdat deze mensen tussendoor naar een andere afdeling zijn geweest. Bijvoorbeeld voor een röntgenfoto.

We kunnen niet van tevoren zeggen hoe lang u op de gipskamer zult zijn. Dit verschilt per per behandeling, patiënt en aandoening. Als er bijvoorbeeld een röntgenfoto of een CT-of MRI-scan nodig is, zal uw bezoek langer duren.

De gipsverbandmeester buigt zich (vaak samen met de arts) over wat de beste behandeling is. De gipsverbandmeester zorgt vervolgens voor de juiste applicatie/gips.De gipsverbandmeester geeft ook, in overleg met de arts, aan of u voor controle moet terugkomen. Als een controle nodig is, plannen we een vervolgafspraak voor u in. U krijgt hiervan een bevestiging thuisgestuurd.

De gipskamer werkt op het gebied van ongevalsbehandeling (traumatologie) samen met twee specialismen: Chirurgie en Orthopedie. Deze twee specialismen hebben hun eigen spreekuur op de gipskamer.

Spreekuren op de gipskamer

  • Maandag-, woensdag-, vrijdagochtend fracturenpoli (o.l.v. een traumachirurg)
  • Dinsdag- donderdagochtend kinderfracturenpoli (o.l.v. een traumachirurg)
  • Maandagmiddag kinderspreekuur (o.l.v. een kinderorthopeed)
  • Woensdag- en donderdagmiddag gipsspreekuur(o.l.v. een orthopedisch chirurg)

Daarnaast kunnen we afspraken maken voor patiënten die telefonisch contact hebben gehad of die aangemeld worden.

Het LUMC is een opleidingsziekenhuis. Daardoor werken wij met wisselende arts-assistenten. De arts-assistent is kundig en bekwaam in het behandelen van de patiënten en kan, indien dit noodzakelijk is, de medische specialist, chirurg of orthopedisch chirurg inschakelen.Wanneer u door een andere specialist wordt doorgestuurd, kan dit meestal dezelfde dag plaatsvinden. Soms moet er een afspraak gemaakt worden. Dit doen we in overleg met u.

Het kan zijn dat u eenmaal thuis na een gipsbehandeling toch nog vragen heeft. U kunt de antwoorden terug vinden in de folders van de gipskamer. Klik hiervoor op onderstaande knop en selecteer vervolgens 'Gipskamer'.  Mocht u daarna nog vragen hebben, kunt u contact opnemen met gipskamer.