Polikliniek Artrose / Reuma

Artrose

Bij artrose is er sprake van slijtage van het kraakbeen. Kraakbeen is de glijlaag van een gewricht. Wanneer er schade van dit kraakbeen is kunnen er pijnklachten of een bewegingsbeperking van het gewricht ontstaan.

Er zijn drie vormen die het het kraakbeen van een gewricht kunnen aantasten.
1) De kraakbeenlaag op het gewricht slijt langzaam: het onderliggende bot komt hierdoor gedeeltelijk bloot te liggen. Dit komt het meest voor bij mensen
van middelbare leeftijd of ouder.
2) Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten: slijtage is dan het resultaat. Er is dan sprake van reumatoĆÆde artritis. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen en meestal zijn er dan meerdere gewrichten betrokken.
3) Artrose kan ook ontstaan na een breuk in het gewricht. Deze zogeheten posttraumatische artrose kan jaren na een ongeval alsnog optreden.

Afhankelijk van de oorzaak, de hoeveelheid klachten en de aantasting van het gewricht zal de orthopaedisch chirurg een behandeling voorstellen.

Reuma

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 100 aandoeningen aan gewrichten, pezen en botten. Pijn en stijfheid zijn de belangrijkste klachten hierbij. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. Wanneer reuma heeft geleid tot schade van een gewricht door de ontstekingen kan overwogen worden het gericht te vervangen voor een kunstgewricht.

Betrokken disciplines

Bij de behandeling van reuma in het LUMC is er een nauwe samenwerking tussen de afdeling Orthopaedie en Reumatologie. Dit is o.a. in de vorm van een multidisciplinair spreekuur.