Afspraak maken

Algemene polikliniek Orthopedie 

Van maandag tot en met donderdag zijn er spreekuren op de polikliniek Orthopedie. Deze spreekuren worden verricht door de stafleden, arts-assistenten en specialistisch verpleegkundigen. Doordat het LUMC een opleidingskliniek is, wordt u mogelijk eerst door een co-assistent of semi-arts beoordeeld. Ook kan het zijn dat u in de loop van de tijd van dokter wisselt. De kwaliteit en continuïteit is echter gewaarborgd, omdat de artsen in opleiding altijd onder supervisie van een staflid werken. Verder worden veel beslissingen in multidisciplinaire overleg genomen.  

Verwijzing en oproep

Voor een eerste consult op de polikliniek Orthopedie is het noodzakelijk dat er een verwijsbrief wordt verzonden door uw huisarts of behandelend specialist, waarna u per post een oproep kunt verwachten. Alle verwijsbrieven worden door een medisch specialist beoordeeld om te kijken bij welke specialist u het beste een afspraak kunt krijgen. U kunt dus niet zelf kiezen op welk spreekuur u een afspraak maakt, u kunt uiteraard wel een voorkeur aangeven. U ontvangt de afspraakbevestiging per post. Afhankelijk van de verwijsreden kan de tijd tussen de ontvangst van de verwijsbrief en het eerste consult uiteenlopen. Indien medisch noodzakelijk, zoals bij spoed, wordt u uiteraard eerder gezien. 

1e consult

Tijdens het eerste consult onderzoekt de arts(-assistent) de aandoening en stelt een diagnose. Er worden zo nodig röntgenfoto's gemaakt en eventueel wordt er bloed afgenomen voor bloedonderzoek. Samen met u wordt de verdere behandeling besproken. 

Second opinion

Een second opinion (tweede mening) is een oordeel van een andere arts dan de arts die de patiënt behandelt . Als een patiënt twijfelt aan de mening of de behandeling die de eigen arts voorstelt, of als een patiënt meer zekerheid wilt, kan een second opinion worden aangevraagd bij een arts van hetzelfde specialisme in een andere instelling. 

Vergoeding/verwijzing

Veel zorgverzekeraars vergoeden een second opinion alleen als de behandelend arts doorverwijst naar een collega. Elke patiënt heeft recht op een second opinion, maar als  een patiënt zelf een second opinion regelt is het mogelijk dat de zorgverzekeraar niet alles vergoedt. 

Hoe vraag ik een second opinion aan?

Hoewel u voor het vragen van een second opinion geen toestemming van uw behandelend arts nodig heeft, is het goed uw twijfel met hem/haar of uw huisarts te bespreken. Zij kunnen u behulpzaam zijn bij de verwijzing naar een andere deskundige. Uw behandelend arts kan de benodigde gegevens (o.a. een verwijsbrief van de behandelend arts en eventueel gemaakte scans) naar de poli Orthopedie sturen. Een van onze orthopeden zal naar uw verzoek kijken en laat u weten of het zinvol is om uw aanvraag door te zetten, zodat u niet voor niets langs komt. 

Informeert u, voordat u een second opinion vraagt, bij uw ziektekostenverzekeraar hoe u het beste kunt handelen. Als de ziektekostenverzekeraar de kosten van een second opinion niet accepteert zullen deze namelijk voor uw eigen rekening komen.

Algemene polikliniek en gespecialiseerde poliklinieken

Naast de algemene polikliniek Orthopedie zijn er een aantal gespecialiseerde poliklinieken waarvoor aparte spreekuren worden gehouden, zie specifieke poliklinieken.

Op elke specialistische polikliniek werken specialisten en specialistisch verpleegkundigen die zich hebben gespecialiseerd in dat vakgebied. De arts-assistenten die op deze spreekuren werkzaam zijn, doen dat in het kader van hun opleiding in dat vakgebied. 

Het is mogelijk dat u wordt aangeboden om deel te nemen aan behandelingen in het kader van wetenschappelijk onderzoek. U zult hierover altijd van tevoren uitvoerig worden geïnformeerd en deelname gebeurt op vrijwillige basis. 

Afspraak maken

U kunt een afspraak maken bij de polikliniek Orthopaedie. De polikliniek is telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09:00 en 12:30 uur, op telefoonnummer 071 - 526 8003.