OPTIMAL

Optimaliseren van de palliatieve behandeling van patiënten met botmetasasen in de lange pijpbeenderen.

Project groep 

Samenwerking 

  • Academisch Medisch Centrum, Amsterdam
  • Reinier de Graaf, Delft
  • Erasmus MC, Rotterdam
  • Haga Ziekenhuis, Den Haag
  • Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag
  • Universitair Medisch Centrum Groningen, Groningen

Startdatum 

2015

Subsidiegever

KWF Kankerbestrijding, Alpe d’HuZes.

Samenvatting

Botmetastasen ontstaan in 50% van alle patiënten gediagnosticeerd met kanker, tot wel 70% in patiënten met borst- of prostaatkanker. De laesies kunnen pijnklachten geven en leiden tot botbreuken. Dit zorgt voor een verminderde kwaliteit van leven en slechtere overleving. De huidige kennis over gepersonaliseerde behandeling van botmetasasen in de lange pijpbeenderen is wegens gebrek aan grote prospectieve onderzoeken met patiënt gerapporteerde uitkomstmaten schaars en niet eenduidig.

De basis van de OPTIMAL Studie is het OPTIMAL cohort, een groot observationeel, prospectief multicenter cohort, gebaseerd op het ‘cohort multiple (randomised) controlled trial’ (cmRCT) ontwerp. Met dit ontwerp heeft de OPTIMAL Study als doel om de kwaliteit van leven en pijnbeleving na een lokale behandeling (bestraling of chirurgie) van patiënten met metastasen in de lange pijpbeenderen te beschrijven. Zowel voor het gehele cohort, als ook voor specifieke behandelingen.

De eerst prospectieve trial is de PORT studie, een ‘non-inferiority’ studie, met als doel om aan te tonen dat de behandeling met alleen chirurgie niet slechter is dan chirurgie in combinatie met postoperatieve bestraling voor patiënten met dreigende of actuele fracturen. Als uitkomstmaat wordt de pijn zoals ervaren en gerapporteerd door patiënten gebruikt. In de nabije toekomst zullen meerdere trials volgen.

Hiermee kan een gepersonaliseerde behandeling van botmetastasen in de lange pijpbeenderen op basis van verwachte overleving en fractuurrisico worden aangeboden om de kwaliteit van leven van patiënten met uitgezaaide kanker te verbeteren.

Website 

www.optimal-study.nl

Contactpersoon

Naam: Gerco van der Wal, promovendus 
Telefoon:  071-5263161 
Fax: 071-5266743 
E-mail: c.w.p.g.van_der_wal@lumc.nl