PARTItrial

Centrale pijn sensitisatie of periarticulaire schade: de origine van pijn in SAPS. Een gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde, dubbel geblindeerde, cross-over studie (PARTItrial)

Projectgroep 

Samenwerking

LUMC

Laboratory site

Laboratorium voor Kinematica en Neuromechanica (LK&N)

Startdatum

1 april 2017

Subsidiegever

Lopende aanvraag.

Samenvatting

Een grote groep mensen krijgt, tijdens het ouder worden, chronische pijn in de schouder (SAPS) welke beperkingen geeft in het dagelijks leven. Helaas is de exacte oorzaak van deze pijn nog grotendeels onbekend. Ten dele wordt de pijn toegeschreven aan een beklemming van de spieren of slijmbeurs onder het schouderdak. Daarbij passende schade wordt ook vaak gezien op radiologische onderzoeken. Echter, deze afwijkingen worden ook gezien bij mensen zonder schouderpijn en daarbij wordt er vaak minder schade in de schouder gezien dan verwacht mag worden aan de hand van het ervaren pijnniveau. Mogelijk speelt een verstoorde verwerking van een pijnprikkel (ook wel pijnsensitisatie genoemd) een rol bij het ontstaan van chronische schouderpijn. Het doel van ons gerandomiseerde, placebo gecontroleerde, dubbel geblindeerde, cross-over onderzoek is om te testen in hoeverre chronische schouderpijn verklaard kan worden door pijnsensitisatie en in hoeverre door schade in de schouder zelf. Met deze informatie kunnen wij in de toekomst patiënten beter diagnosticeren en behandelen. 

Voor dit onderzoek brengen veertig patiënten met SAPS twee bezoeken aan het LUMC van circa 3 tot 3,5 uur, één week na elkaar. Door de radioloog wordt er tweemaal een injectie onder het schouderdak in de slijmbeurs gegeven, eenmaal met een pijnstiller en eenmaal met een placebo. Omdat beide injecties gedaan worden volgens de standaard behandeling zijn de extra risico's ten aanzien van dit onderzoek vergelijkbaar met de klinische standaard behandeling. In sommige gevallen (1-10%) hebben mensen na zo’n injectie wat last van tintelingen, duizeligheid, misselijkheid of overgeven. Dit gaat meestal vanzelf weer over. Van de placebo worden geen bijwerkingen verwacht. 

Voor en na de injecties wordt de hoeveelheid schouderpijn, de mate van pijnsensitisatie en spieractivatie (EMG) gemeten. Tijdens de pijnsensitisatietesten wordt er onder anderen een warm blokje op de huid van de onderarm gehouden waardoor de huid tijdelijk wat rood kan verkleuren. Dit is niet schadelijk en verdwijnt meestal binnen enkele uren.

Website

http://www.trialregister.nl/trialreg/admin/rctview.asp?TC=6433

Contactpersoon

Naam:Celeste Overbeek, MD, PhD-student  
Adres:Leids Universitair Medisch Centrum
 Laboratorium voor Kinematica en Neuromechanica   
 Gebouw 1, kamer B0-57  
 Postzone J11-R 
 Albinusdreef 2 
 2333 ZA Leiden 
  
Correspondentieadres Postbus 9600 
 2300 RC Leiden 
Telefoon: 071-526 2581 
E-mail:C.L.Overbeek@lumc.nl