Kinderorthopaedie

Kinderorthopedie houdt zich bezig met afwijkingen van de botten, spieren, banden en pezen van kinderen tot 18 jaar. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om aangeboren ziekten, botbreuken, infecties of zeldzame ziektes als tumoren. 

Klompvoeten
Onze kinderorthopeden zijn onder meer gespecialiseerd in de behandeling van klompvoeten. Dit is een aangeboren voetafwijking die vaak met gips kan worden behandeld. 
Klompvoetcentra

Heupdysplasie en beenlengteverschil
Daarnaast is er veel kennis en ervaring omtrent de behandeling van heupdysplasie (DDH) en beenlengteverschil (epifysiodese). 
Screening heupdysplasie 
Radiologische beeldvorming heupdysplasie

Scoliose
Er is een speciaal spreekuur voor kinderen met scheefgroei van de wervelkolom, een zogenoemde scoliose. De patienten worden op de polikliniek gezien door een team dat is samengesteld uit de kinderorthopedisch chirurg, kinderfysiotherapeut en orthopedisch instrumentmaker (brace). 
Als er een indicatie bestaat voor operatieve behandeling, wordt doorverwezen naar het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.
Patientenfolder behandeling scoliose met Boston brace

Oncologie
Er is speciale aandacht voor kinderen met goed- en kwaadaardigheden van het steun-en bewegingsapparaat. Het LUMC is een landelijk, internationaal erkend centrum voor behandeling van deze groep zeldzame aandoeningen. Jaarlijks worden ongeveer 100 kinderen met een dergelijke aandoening gezien. Voor behandelingen van kinderen met een bottumor zijn speciale behandeltechnieken noodzakelijk. Soms moet een bot, gewricht of been worden gereconstrueerd met een bottransplantatie, een groeiende gewricht vervangende prothese of een omkeerplastiek. Van deze kinderchirurgische expertise wordt ook gebruikt voor de behandeling van kinderen met een aanlegstoornis van het been

Multidisciplinaire spreekuren
Tenslotte zijn er nog multidisciplinaire spreekuren waarin wordt samengewerkt met bijvoorbeeld kinderreumatologen, kinderrevalidatieartsen of kinderneurologen. Op deze manier wordt kennis van en ervaring met complexe kinderziektebeelden gebundeld.
Indien nodig wordt een patiëntje na overleg besproken met aangelegen (academisch) centra waar meer expertise op dat specifieke gebied aanwezig is. Soms komt het tot een doorverwijzing. Met name bestaat een nauwe samenwerking met het Erasmus Medisch Centrum/ Sophia Kinderziekenhuis. Een van de stafleden werkt zowel in het LUMC als het Erasmus MC. Behandelprotocollen komen voor een goed deel overeen.