Osteosarcoom

Een osteosarcoom is een zeldzame en kwaadaardige bottumor uitgaande van het bot. Karakteristiek van deze tumor is dat de kankercellen bot produceren (osteoïd, hieraan ontleent de tumor ook zijn naam). Het is de meest voorkomende vorm van botkanker en wordt met name bij adolescenten aangetroffen. De leeftijdspiek ligt tussen de 10 en 25 jaar. Een tweede leeftijdspiek ligt tussen de 50 en 70 jaar. In Nederland zijn er ongeveer 35-45 nieuwe patiënten met een osteosarcoom per jaar. Een osteosarcoom kan in het hele lichaam voorkomen maar in de meeste gevallen in de bovenarm of knieregio (60%). De belangrijkste symptomen zijn nachtpijn en zwelling. Ook kan beperking in beweging ontstaan.

De behandeling van het klassiek type osteosarcoom bestaat uit chemotherapie en een operatie. Het doel van de chemotherapie is de kans op uitzaaiingen te verkleinen en gelijktijdig de tumorcellen zoveel mogelijk te doden, waardoor een operatie makkelijker kan worden.

De genezingskans van alle patiënten met een osteosarcoom ligt rond de 60%. De genezingskans hangt af van de plaats van de tumor (hoe goed deze te opereren is), de mate van agressiviteit, de reactie op de chemotherapie en het al dan niet aanwezig zijn van uitzaaiingen. 

Zie voor meer informatie ook onze patiëntenfolder “Osteosarcoom".