Ewing sarcoom

Het Ewing sarcoom is een kwaadaardige bottumor, een vorm van botkanker. De tumor ontstaat in het bot (geen uitzaaiing van een andere vorm van kanker), maar kan ook voorkomen in de weke delen (spieren en bindweefsel). Professor James Ewing heeft deze bottumor voor het eerst beschreven begin 19e eeuw, en daaraan ontleent de tumor zijn naam. 

Het Ewing sarcoom is zeldzaam, maar na het osteosarcoom de tweede meest voorkomende vorm van botkanker. In Nederland zijn er ongeveer 30-35 nieuwe patiënten met een Ewing sarcoom per jaar. De leeftijdspiek ligt tussen de 10 en 20 jaar. Een Ewing sarcoom kan in het hele lichaam voorkomen, zowel in de platte botten (bekken en ribben) als in de lange pijpbeenderen (dijbeen, scheenbeen, bovenarm). De belangrijkste symptomen zijn nachtpijn en zwelling. Ook kan beperking in beweging ontstaan.

De behandeling van het Ewing sarcoom bestaat uit chemotherapie en een operatie. Het doel van de chemotherapie is de kans op uitzaaiingen te verkleinen en gelijktijdig de tumorcellen zoveel mogelijk te doden, waardoor een operatie makkelijker kan worden. Indien nodig kan ook radiotherapie (bestraling) worden gegeven.

De genezingskans van alle patiënten met een Ewing sarcoom ligt rond de 60%. De genezingskans hangt af van de plaats van de tumor (hoe goed deze te opereren is), de mate van agressiviteit, de reactie op de chemotherapie en het al dan niet aanwezig zijn van uitzaaiingen.

Zie voor meer informatie ook onze patiëntenfolder “Ewingsarcoom".