Adamantinoom

Een adamantinoom is een zeer zeldzame kwaadaardige bottumor (<1% van alle bottumoren). Een adamantinoom ontstaat in het bot en ontleent zijn naam aan het Griekse woord adamantinos, dat “zeer hard” betekent.

De meeste patiënten zijn tussen de 10 en 30 jaar. Het adamantinoom komt het meeste voor in het scheenbeen. De goedaardige afwijking Osteofibreuze Dysplasie (OFD) kan een voorloper zijn van het klassieke adamantinoom. De klachten bestaan uit zwelling met of zonder pijn. 

De behandeling van het adamantinoom bestaat uit een operatie waarbij de tumor in zijn geheel verwijderd wordt. Het defect dat hierdoor ontstaat wordt vaak opgevuld met donorbot. Een adamantinoom reageert niet goed op chemotherapie of radiotherapie (bestraling), en dit is dus ook geen onderdeel van de behandeling.

Een adamantinoom is een laaggradige kwaadaardigheid, waarbij zelden uitzaaiingen gevonden worden bij de diagnose. De overlevingskans is daarom goed, en ligt gemiddeld rond de 85%. De overlevingskans is slechter als wel uitzaaiingen bestaan.