Over ons

Onderwijs Expertise Centrum

In het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) gaan wij ervan uit dat iedere zorgprofessional een leven lang blijft leren. Grensverleggend beter worden noemen we dat. Het Onderwijs Expertise Centrum (OEC) ondersteunt onderwijs en opleidingen  in het LUMC bij ontwikkeling en vernieuwing en om een actief, innovatief en een uitdagend leerklimaat te creëren.

De maatschappij verandert in een razend tempo. Om bij te blijven moet het onderwijs zich ook blijven ontwikkelen. Het OEC ondersteunt iedereen met een inhoudelijke of coördinerende rol in het onderwijs met vaardigheden op onderwijskundig gebied. Onze dienstverlening is gericht op het gehele onderwijscontinuüm. Denk hierbij aan initieel onderwijs, vervolgopleidingen en bij- en nascholing. Hierbij werkt het OEC nauw samen met studenten, leerlingen, artsen in opleiding tot specialist (aios), docenten, opleiders en het onderwijsmanagement.

Duizendpoot in het onderwijslandschap

Het OEC bekleedt meerdere functies. Binnen het LUMC zijn onze medewerkers actief als adviseur, projectleider, coach, trainer, ontwikkelaar, onderzoeker of docent. Wij bieden de volgende diensten:

  • advies & begeleiding op het gebied van onderwijsontwikkeling en -vernieuwing;
  • advies & begeleiding op het gebied van kwaliteitszorg;
  • verzorgen van onderwijs en didactische trainingen; 
  • leiden van onderwijsprojecten of procesbegeleiding bij veranderprocessen;
  • advies en begeleiding bij knelpunten / problemen rondom opleiden; 
  • implementatie van nieuwe onderwijstechnologie;
  • onderzoek naar onderwijs. 

Leidse Opleidings- en Onderwijsregio

Naast onze activiteiten in het LUMC werken we ook samen met de ziekenhuizen binnen de Leidse Opleidings- en Onderwijsregio (OOR). Binnen deze regio benutten de aangesloten ziekenhuizen en /instellingen kansen om samen te werken aan een breed scala aan activiteiten op het gebied van zorg, onderwijs en opleidingen.

Onderzoek van onderwijs

Een belangrijke taak van het OEC is het doen van onderzoek naar onderwijs. Onderzoek naar onderwijs vindt veelal plaats binnen de onderwijspraktijk in het LUMC. De kennis en inzichten die wij in onze onderzoekprojecten vergaren, worden binnen het medisch-onderwijskundig domein gedeeld. 

Contact

Voor meer informatie over onze dienstverlening, neemt u contact op met: Marchien de Mooij, hoofd van het Onderwijs Expertise Centrum.