Slokdarmkanker

Ons onderzoek

Het LUMC is niet alleen een centrum van medische zorg, maar ook van onderzoek. Wij doen veel wetenschappelijk onderzoek naar de oorsprong en behandeling van slokdarmkanker. Hierbij werken we vaak samen met andere onderzoeksgroepen in binnen- en buitenland.

Onderzoek vertaald naar behandeling

Een van onze sterke punten is het vertalen van onderzoeksresultaten naar de behandeling van patiënten. Onze patiënten kunnen zo heel direct profiteren van nieuwe inzichten. Daarnaast zijn we door onze uitstekende internationale contacten altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen wereldwijd.

Onderzoek naar slokdarmkanker binnen de profileringsgebieden

Binnen het LUMC werken onderzoekers met verschillende specialismen samen in zogenaamde profileringsgebieden. De verschillende expertises versterken elkaar en samen komen we tot nieuwe invalshoeken. Het onderzoek naar slokdarmkanker maakt deel uit van de profileringsgebieden Cancer Pathogenesis and TherapyAgeing, en Innovation in Health Strategy and Quality of Care.

Waar doen we momenteel onderzoek naar?

TRAP

In de TRAP-studie doen we onderzoek naar een bepaald type slokdarmtumoren waarop het HER2-eiwit aanwezig is. We bestuderen het effect van de toevoeging van de middelen trastuzumab en pertuzumab aan de standaardbehandeling van slokdarmkanker met chemoradiatie gevolgd door operatie.

TENT

Oudere slokdarmkankerpatiënten komen in aanmerking om mee te doen aan de TENT-studie. Dit is een groot onderzoek van de afdeling Interne-Ouderengeneeskunde naar manieren om te voorspellen of oudere patiënten een behandeling goed zullen kunnen verdragen of dat zij extra ondersteuning nodig hebben. Er worden vragenlijsten afgenomen en bloedmonsters onderzocht.

Art deco

De Art deco-studie richt zich op slokdarmkankerpatiënten die niet geopereerd kunnen of willen worden. We onderzoeken of het verhogen van de dosis bestraling effectiever is in het bestrijden van de ziekte. Deelnemende patiënten worden door loting verdeeld in verschillende groepen, die een standaard of een hoge dosis bestraling krijgen. 

LUMC Biobank

In de Biobank van het LUMC verzamelen en bewaren wij lichaamsmateriaal van patiënten. Ook patiënten met slokdarmkanker vragen wij toestemming om materiaal en gegevens te bewaren. Uw medische gegevens worden opgeslagen in een speciaal hiervoor ontwikkelde databank. Met deze medische gegevens in combinatie met uw lichaamsmateriaal kan veel wetenschappelijk onderzoek worden gedaan. Uw behandelend arts zal u meer informatie geven.

POCOP

In POCOP werken we aan de registratie van de kwaliteit van leven van maagkanker- en slokdarmkankerpatiënten. We proberen om van zoveel mogelijk patiënten met slokdarm- en maagkanker gegevens te verzamelen. Op deze manier hopen we beter inzicht te krijgen in welke factoren van invloed zijn op de uitkomst van de behandeling en kwaliteit van leven. Uiteindelijk moet het onderzoek leiden tot meer voorspellers van een succesvolle behandeling, zodat toekomstige patiënten een behandeling op maat kunnen krijgen. We vragen onze patiënten om regelmatig een set vragenlijsten in te vullen. Hiermee kunnen we beter onderzoeken wat de effecten van de ziekte en behandeling zijn op de kwaliteit van leven van patiënten en de zorg verbeteren.