Schildklierkanker (schildkliercarcinoom)

Onze zorg

Schildklierkanker, ook wel schildkliercarcinoom genoemd, is een kwaadaardige tumor in de schildklier. Schildklierkanker vereist een specialistische en deskundige aanpak. De internist-endocrinologen, nucleair geneeskundigen, chirurgen en oncologen in het LUMC hebben veel ervaring met de behandeling en begeleiding van patiënten met deze vorm van kanker. Daarom worden patiënten met schildklierkanker uit heel Nederland naar Leiden verwezen.

Waarom u bij ons in goede handen bent

Onze internist-endocrinologen, nucleair geneeskundigen, chirurgen en oncologen hebben jarenlange ervaring met alle aspecten van de behandeling en begeleiding van patiënten met schildkliercarcinoom. Deze kwaadaardige tumoren vergen een specialistische en deskundige aanpak. Juist vanwege onze brede expertise, worden patiënten met schildkliercarcinoom uit heel Nederland naar het LUMC in Leiden doorverwezen.

Multidsciplinair team

De behandeling van schildkliercarcinoom is een kwestie van teamwork. Uw behandelend arts werkt daarom nauw samen met alle andere medisch specialisten die nodig zijn om u de beste behandeling te geven. Zo is er een hechte samenwerking tussen endocrinologen, nucleair geneeskundigen, chirurgen van de sectie endocriene chirurgie, de oncologen, radiologen, radiotherapeuten en pathologen. Daarnaast is er en casemanager voor de begeleiding van patiënten met schildklier kanker. Het team dat schildklierkanker behandeld is onderdeel van het Centrum Endocriene Tumoren (CETL) van het LUMC.

Over alle aspecten van de behandeling vindt gedurende het hele behandeltraject tenminste wekelijks overleg plaats tussen deze verschillende medische specialismen. Dankzij de intensieve samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen we u zorg op hoog niveau bieden. Daarnaast vinden we het heel belangrijk gedurende onze behandeling uw kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden. We hebben hiervoor vragenlijsten om uw kwaliteit van leven te meten en aan de hand van de ingevulde lijsten samen met u te kijken waar er mogelijkheden tot verbetering liggen.

Wetenschappelijk onderzoek naar schildkliercarcinoom

Het LUMC is naast een zorgcentrum ook een belangrijk centrum voor wetenschappelijk onderzoek naar schildkliercarcinoom. We zoeken continu naar betere diagnostiek en behandelmethoden voor schildkliercarcinoom.


Wat is schildklierkanker?
Wat zijn de symptomen?
Wat is de oorzaak van schildklierkanker?