Schildklierkanker (schildkliercarcinoom)

Nazorg

Schildklierkanker is een ziekte die uw leven zal beïnvloeden. De behandeling is lichamelijk belastend en de betekenis van de ziekte kan voor u en de mensen om u heen groot zijn. Wij begrijpen dat zeer goed. Het kan zijn dat het voor u moeilijk is om de ziekte een plaats te geven. In dat geval kunnen wij samen met u bespreken of professionele ondersteuning zinvol is.

Welke nazorg kunnen wij bieden bij schildklierkanker?

Na de behandeling blijft u 5 tot 15 jaar onder controle. De duur is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte op het moment van de diagnose en van het effect van de behandelingen.

Voor de controles wordt uw bloed gecontroleerd op het eiwit thyreoglobuline. De hoeveelheid thyreoglobuline in het bloed is een gevoelige maat voor de aanwezigheid van schildklierkanker. Wanneer het thyreoglobuline-gehalte in het bloed stijgt, doen we verder onderzoek.

Het komt maar heel zelden voor dat schildklierkanker terugkomt na deze periode van controles.

Waar moet u op letten na uw behandeling?

Als u schildklierkanker hebt, is de kans groot dat u zich niet optimaal voelt. Zeker in het begin van het behandeltraject. De diagnose is emotioneel belastend en de operatie en de voorbereiding op de behandeling met radioactief jodium kunnen zwaar zijn.

Als u schildkliertabletten slikt, kan het enige tijd duren voordat uw lichaam daaraan gewend is. De meeste mensen die behandeld zijn voor schildklierkanker, functioneren enkele weken tot enkele maanden na de operatie weer goed.

Hoe kunt u ons bereiken? 

Loopt u tegen problemen aan of hebt u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek Endocrinologie: tel. 071 - 526 35 05 (op werkdagen tussen 9.00 en 12.00 uur).