Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)

Nazorg

Ook na de behandeling kunt u op ons rekenen. U blijft bij ons onder controle. We houden goed in de gaten of de schaamlipkanker niet terugkomt. Maar we kunnen u ook helpen bij het verwerken van alle emoties rondom uw ziekte.

Welke nazorg kunnen wij bieden bij schaamlipkanker?

Uw nurse practitioner coördineert de nazorg. Al voordat u het ziekenhuis verlaat heeft ze overlegd met de verpleegkundigen van Revitel Topaz of met de thuiszorg. Soms is het nodig om met een katheter in de blaas naar huis te gaan. Dan worden daar natuurlijk de noodzakelijke zaken voor geregeld.

Wondinfecties komen vaak voor na een operatie van schaamlipkanker. Goede wondzorg thuis is erg belangrijk. U zult ook regelmatig naar het ziekenhuis komen om te kijken of de wond goed geneest.  Ook als u last krijgt van vochtophoping kunnen wij u adviseren of verwijzen.

Een operatie of bestraling van de vulva heeft grote impact op de beleving van seksualiteit. Wij zullen u hier zoveel mogelijk bij begeleiden. In het LUMC werken seksuologen waar u naar verwezen kunt worden.

Ook bij het verwerken van de emoties rondom uw ziekte kunnen wij u helpen. Ons team van ervaren en speciaal opgeleide maatschappelijk werkers staat voor u klaar.

Waar moet u op letten na de behandeling?

Als u na het verblijf in het ziekenhuis naar huis of naar Topaz Revitel gaat krijgt u een folder mee met leefregels en zaken waar u op moet letten. U krijgt ook adviezen mee met betrekking tot de verzorging van de wond.

Wees vooral alert op een infectie van de wond. Als u denkt dat u een wondinfectie heeft, moet u contact opnemen.

Door de operatie aan de lymfklieren in de lies kan er een zwelling in de lies ontstaan door ophoping van lymfvocht: een ‘lymphocele’. Als de zwelling niet pijnlijk is kunt u rustig tot de volgende dag wachten voordat u contact opneemt met de behandelaar. Is de zwelling pijnlijk en rood dan moet u meteen contact opnemen met het ziekenhuis.

Na de behandeling voor schaamlipkanker moet u alert zijn op wondroos (erysipelas). Dat is een infectie van de huid en onderhuid. Er ontstaat een pijnlijke, rode plek op het been of in de lies en soms op de schaamheuvel. Dit gaat vaak gepaard met (hoge) koorts. Het is belangrijk snel contact op te nemen omdat het er snel met antibiotica moet worden gestart.

Contact bij vragen of problemen na uw behandeling

Bij vragen of problemen na de operatie kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie op tel. 071 - 526 28 70 (iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur). Als de polikliniek niet bereikbaar is kunt u contact opnemen met de verpleegafdeling Gynaecologie op tel. 071 – 526 25 39. Hier is altijd een ervaren verpleegkundige aanwezig die u te woord kan staan of regelt dat een dokter van de afdeling u terug belt.

Bij vragen of problemen tijdens de bestraling kun u contact opnemen met de afdeling Radiotherapie op tel. 071 – 526 35 25 (iedere werkdag van 8.00 – 17.00 uur). Als de polikliniek niet bereikbaar is kun u contact opnemen met de verpleegafdeling Gynaecologie: 071 – 526 25 39.