Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)

Diagnose

Schaamlipkanker wordt bijna altijd ontdekt omdat er een niet genezend plekje op de vulva zit dat blijft irriteren en jeuken. Met een biopt kan worden vastgesteld of het daadwerkelijk gaat om schaamlipkanker.

Afspraak maken voor diagnose schaamlipkanker

Meestal wordt u naar de polikliniek Gynaecologie verwezen door uw gynaecoloog in een ander ziekenhuis. Vaak maakt deze gynaecoloog dan al een afspraak.

Soms verwijst de huisarts u voor een afspraak. In dat geval belt u zelf om een afspraak te maken met de polikliniek Gynaecologie via telefoonnummer 071 - 526 28 70. De polikliniek is iedere werkdag bereikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur. U krijgt meteen te horen wanneer u kunt komen.

Op de afgesproken dag kunt u zich melden aan de balie van de polikliniek Gynaecologie op H3 van het LUMC.

Wie komt u tegen en wat staat u te wachten?

Uw eerste afspraak is een uitgebreid consult met een gespecialiseerde gynaecoloog-oncoloog. Er is alle tijd om uw situatie te bespreken. Ook nemen we uw medicijngebruik door. Vaak zal er ook een gynaecoloog in opleiding aanwezig zijn. Als u dat liever niet wilt, kunt u dat altijd aangeven.

Het onderzoek

Als u bent verwezen door uw gynaecoloog in een ander ziekenhuis is er bijna altijd al een biopt van het plekje op de schaamlip genomen. Dit hoeft dan niet opnieuw. De pathologen van het LUMC kunnen het weefsel van het andere ziekenhuis opvragen. In dit geval zal er tijdens het bezoek vaak alleen een lichamelijk onderzoek nodig zijn om de plek en grootte van de afwijking nauwkeurig te kunnen beoordelen. Vaak wordt er een foto of een tekening gemaakt voor in het dossier. Dit is van belang om in het behandelteam de voor uw specifieke situatie meest geschikte behandeling te kunnen bepalen.

Als u bent verwezen door de huisarts moeten we een biopt afnemen van het afwijkende plekje op de vulva. Dit is nodig om te kunnen bekijken om wat voor afwijking het precies gaat. Voorafgaand aan de afname van het biopt wordt de huid verdoofd door middel van een prikje met verdovingsvloeistof. Soms moet het wondje dat ontstaat worden gehecht. Na het afnemen van een biopt kunt u nog enige dagen wat bloedverlies hebben.

Vervolgonderzoeken

Blijkt dat u schaamlipkanker heeft? Dan stelt ons multidisciplinaire team een behandelplan op maat voor u samen. Soms is het nodig om eerst extra onderzoek te doen. Uw gynaecoloog-oncoloog zal dit alles uitgebreid met u bespreken.

Aanvullend onderzoek om de grootte, plaats en eventuele uitzaaiingen van de tumor te bepalen kan bestaan uit een echo onderzoek van de liezen, een longfoto of een CT-scan van de buik. Om de grootte, de precieze plek en de uitbreiding naar bijvoorbeeld de vagina en de plasbuis te beoordelen is soms een onderzoek op de operatiekamer nodig. Dit gebeurt terwijl u onder narcose bent. Soms is het voor het opstellen van het behandelplan nodig meerdere biopten te nemen van de tumor. Ook dit doen we op de operatiekamer.

Tijdens het traject van onderzoeken wordt u begeleid door de nurse practitioner van de afdeling gynaecologie. Zij zorgt ervoor dat de onderzoeken en afspraken zo goed mogelijk op elkaar zijn afgestemd. Samen met uw behandelend arts is zij uw aanspreekpunt bij vragen of onduidelijkheden.

Uitslag van het onderzoek

Bent u verwezen door uw gynaecoloog van een ander ziekenhuis? Dan zijn soms bij het eerste bezoek alle uitslagen al bekend en bespreken wij meteen uw behandelplan. Omdat een operatie vaak onderdeel is van de behandeling komt u meteen op de wachtlijst. Vaak kunt u diezelfde dag nog naar de anesthesist om informatie te krijgen over de narcose tijdens de operatie. Natuurlijk wordt dit behandelplan ook nog besproken in het multidisciplinaire team.

Als er vervolgonderzoek nodig is heeft u een afspraak met de gynaecoloog-oncoloog als alle uitslagen bekend zijn. Tijdens deze afspraak nemen we in alle rust het behandelplan met u door. Afhankelijk van de behandeling kunnen andere specialisten uit het behandelteam bij dit gesprek aanwezig zijn.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

  • Het is goed mogelijk dat u vragen hebt. Schrijft u deze van tevoren op. Zo voorkomt u dat u belangrijke vragen vergeet te stellen.
  • Neem een recente medicatielijst mee, zodat de arts precies weet welke medicijnen u gebruikt. Weet u niet precies wat u gebruikt? Dan kunt u een medicatielijst bij uw apotheek ophalen.
  • Voor het onderzoek is het nodig dat u zich deels ontkleedt. We raden daarom aan gemakkelijke kleding aan te trekken.  
  • Tijdens de bezoeken aan de polikliniek krijgt u heel veel informatie. We raden u aan iemand mee te nemen zodat u thuis samen alle informatie nog een keer door kunt nemen.