Schaamlipkanker (vulvacarcinoom)

Behandeling

De behandeling begint meestal met een operatie. Soms is er na de operatie nog aanvullende behandeling nodig. Samen met het multidisciplinaire team stelt uw gynaecoloog-oncoloog een behandelplan op dat het beste bij uw situatie past. We houden uitdrukkelijk ook rekening met uw wensen. Vrouwen met schaamlipkanker zijn immers meestal relatief oud en de behandeling is ingrijpend en belastend.

Operatie

Vaak begint de behandeling met een operatie. Bij die operatie wordt de tumor weggehaald. Soms is het nodig de aangedane schaamlip in haar geheel en/of de clitoris te verwijderen. De operatie wordt altijd verricht door een ervaren gynaecoloog-oncoloog, soms samen met een plastisch chirurg.

Afhankelijk van de plek en grootte van de tumor wordt de operatie gecombineerd met het verwijderen van de poortwachtklier of alle lymfklieren in een of beide liezen. Na de operatie wordt een katheter in de blaas ingebracht.

Bestraling

Soms is na de operatie nog aanvullende bestraling op de vulva of de liezen nodig. Deze behandeling duurt ongeveer zes weken waarbij er elke dag bestraald wordt. Als bestraling in plaats van een operatie wordt gegeven, wordt deze vaak gecombineerd met chemotherapie. Soms is na de behandeling met bestraling en chemotherapie als nog een operatie nodig: omdat de tumor veel kleiner is geworden is de operatie dan vaak veel minder ingrijpend.

Met name bestraling op de vulva geeft klachten zoals jeuk, pijn en afscheiding. Soms ontstaan er in de huid wondjes als gevolg van de bestraling. Na de bestraling gaan deze klachten meestal snel weer over.

Hoe kunt u zich voorbereiden?

Te horen krijgen dat u schaamlipkanker hebt  is ingrijpend. De behandelingen die u te wachten staan zijn dat ook. We zullen u zo goed mogelijk begeleiden en voorlichten. Stel gerust al uw vragen aan de gynaecoloog-oncoloog, de radiotherapeut of de nurse practitioner.

Het kan prettig zijn om van lotgenoten te horen hoe zij de behandeling hebben ervaren. Via patiëntenvereniging Olijf kunt u met hen in contact komen. 

Het is belangrijk om tijdens de behandeling zo goed en gezond mogelijk te blijven eten. Probeer ook zoveel mogelijk te blijven bewegen, als uw conditie dit toelaat. Stoppen met roken vermindert de kans op complicaties, ook als u kort voor de operatie stopt.

Prognose bij schaamlipkanker

De kans dat de behandeling voor schaamlipkanker effectief is hangt van veel factoren af, zoals de aanwezigheid van uitzaaiingen in de lymfklieren van de liezen en de gezondheid van de patiënt.

Bij kleine tumoren zonder uitzaaiingen in de liezen (stadium I en II) is de kans op een succesvolle behandeling ongeveer 90 procent. Als er een of meerdere uitzaaiingen in de liezen zijn, dan is die kans ongeveer 50 procent. Uw behandelend arts kan u meer vertellen over uw persoonlijke situatie.

Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek

Het LUMC is niet alleen een centrum van medische zorg, maar ook van medisch onderzoek.  Regelmatig vragen we patiënten om mee te doen aan nieuwe studies, bijvoorbeeld naar operatie- of bestralingstechnieken en naar beeldvormende technieken. Uw gynaecoloog of radiotherapeut kan u hier meer over vertellen.